Valpen er i hus – hva nå?

Valpen er i hus – hva nå?

Innlegget inneholder reklame for Qualipet.no og No limit obedience.

Tjorven er nå 8 uker, det vil si at dagene går mest i å sove, spise og ta henne ut så hun får gå på do.
Hun har utforsket både innendørs og utendørs, blitt kjent med oss og de to andre hundene og på kort tid kommet seg godt til rette.
Selv om «valpetåken» trer i kraft, er det fortsatt mye man kan gjøre for å etablere gode rutiner når valpen er så liten for å legge et godt grunnlag for tiden fremover:

 • Hun sover i bur om natten. I buret føler hun seg trygg, hun roer seg fort og sover hele natten. Som oppdretter gjorde Marianne en god jobb med burtilvenning og kjørte mye bil med valpene.
  Dette gjør det lettere for meg å etter hvert tilvenne henne større plass å boltre seg på når hun blir litt eldre.
 • Hun er i grinden når hun får mat og sover på dagen.
  Grinden hjelper meg med å skape trygghet når vi ikke alltid er i samme rom, når vi skal spise middag og generelt i situasjoner der jeg ikke alltid kan observere henne. Dette er også starten på hjemme alene-trening, at hun skal lære å være rolig/sove når vi er i 2 etasjen er en trygg start.
 • Raptusrunder: de oppstår selvfølgelig, men jeg prøver å kontrollere disse så godt jeg kan. Jeg lar henne løpe fra seg, men tar henne heller med ut for å gjøre det veldig tydelig at jeg vil ha ro innendørs. Etterfulgt at jeg setter henne i grinden for å lære henne å kontrollere stresset sitt – raptusrunder er et tegn på en overtrøtt valp.
  Når jeg starter så tidlig med å etablere dette kommer det til å bli lettere for henne å regulere seg når hun blir eldre og mer våken.
 • Jeg introduserer nye steder. Hjemme hos foreldrene mine, i treningshallen vår, i skogen og utenfor barnehagen til datteren min. Dette er i korte sekvenser der jeg har fokus på at hun sjekker inn hos meg, får belønning for dette og at det er under kontroll.
 • Jeg introduserer aktiviseringsleker – fokus og utholdenhet er ikke etablert så dette må trenes på. Viktig å ikke tilby en for vanskelig leke som gjør at valpen lettere mister fokus, men gi en som ikke gjør det vanskelig å få ut våtfôret. Mer mat = skaper mer interesse.
 • Jeg har droppet skålen som vil si at hun kun får tørrfôr fra hånden min. Jeg ønsker å lære henne tidlig at den daglige fôringssituasjonen er en morsom opplevelse sammen med meg.
  I tillegg syntes datteren min det er veldig gøy å få en håndfull med tørrfôr, for så å kaste det på gulvet eller gi maten rett i munnen hennes – dette er genialt i forhold til førerorientering og forventning til datteren min også!
 • Trygge møter med andre hunder som jeg kjenner til. Dette er viktig fordi jeg ønsker ikke at hun skal få en ekkel opplevelse med en annen hund eller en situasjon som kanskje var urettferdig ovenfor henne.
 • Ut på do må hun og det etter hun har spist, sovet og lekt. Jeg passer på å rose og si «gå på do» når hun gjør fra seg, dette går så bra og er da Tjorven sin første innlærte kommando!
 • Når vi er ute belønner jeg henne ALLTID for å se på meg – for førerorientering og starten på vår vei mot en pålitelig innkalling.
 • Som en av Tjorvens naturlige drifter er jo det å bære ting av veldig høy verdi – så når hun kommer logrende og veldig stolt med noe i munnen som tøfler, sokker eller en liten bit av bark så får jeg henne inn til meg og tar gjenstanden mens jeg sier «takk». Så legger jeg den vekk – dette gjør jeg fordi jeg ikke ønsker å ødelegge hennes lyst til å bære ting ved å kjefte på henne.
 • Og JA, hun biter – som alle andre valper.
  Hun biter meg, samboeren min, andre mennesker, henger i klærne til datteren min, henger i bamsene til datteren min, prøver å spise håret vårt, biter i skjegg, i tøfler, i legger og listen kan fortsette i det uendelige.
  Jeg blir ikke sint, for det skjønner hun ikke. I verstefall så øker intensiteten hennes og situasjonen eskalerer.
  Til datteren min sier jeg «om Tjorven biter deg i hendene, ta de på ryggen» ellers så følger vi dette innlegget om valpebiting ganske slavisk.

Jeg er en person som liker å ha struktur, en plan og god oversikt når jeg trener hund. Dette gjør treningen ikke bare veldig mye mer motiverende, men også fremgangsrik.
Denne treningsboken bruker jeg aktivt, hver dag og på bildet under ser dere et eksempel på hvordan jeg loggfører treningen.
Jeg har startet på en årsplan, notert månedsplaner og jobber meg fra uke til uke for å nå målene mine.
Det kommer et eget innlegg om denne boken og hvordan jeg bruker den. Men om du er som meg, ønsker struktur og god oversikt over treningen din så kan boken kjøpes her!

Første uke gjennomført i treningsboken – Tjorven 8 uker.

Den nye tilværelsen med valpen kan by på mange utfordringer.
Hun kan ikke være alene, krever mye oppmerksomhet når hun er våken og kan ikke gå så lange turer som de andre hundene mine.
Men det vil ikke si at de rutinene vi allerede har må endre seg så mye, det innebærer at man må være litt kreativ og løsningsorientert.
Derfor tullet jeg et canelana ulldekken rundt henne, puttet henne i sekken og la ut på en god tur med de andre hundene.
På denne turen satt hun litt i sekken, hun fikk gå 400 m, tisset i skiløypen, hilste på schæferen til venninnen min på 3,5 mnd, spiste noen godbiter fra hånda mi når hun fulgte med på hvor jeg var og sov resten av turen i sekken.

Fornøyde hunder 🙂

For meg er det viktig å beholde rutinene våre. Både med de andre hundene mine, men også med datteren min.
Det vil si at når valpen kommer i hus, må jeg tidlig etablere gode rutiner og vaner som gjør at hun passer inn i vår livssituasjon og ikke motsatt!

Har dere sett at vi har satt sammen en valpepakke i samarbeid med Qulipet.no?
Sammen har vi plukket ut 4 produkter som kan bidra til at valpetiden blir morsom, litt enklere og inneholder mange av våre personlige favoritter.
I tillegg så får du vår egne E-bok «Valpens beste start!» skrevet av Stine og meg tilsendt på mail 🙂

Valpepakken finner du her.


Om dere bruker rabattkoden «lineogstine» , får dere 20% på valpepakken og haugevis av andre produkter av høy kvalitet.

2 kommentarer til «Valpen er i hus – hva nå?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *