Hund i drift – kan vi kontrollere det?

Hund i drift – kan vi kontrollere det?

Innlegget inneholder reklame for jakttrening.no
Om dere bruker rabattkoden «herdag10», får dere 10% i nettbutikken!

Du er på vei til en Café for å drikke en kopp kaffe, fuglehunden er med og dette er en gylden mulighet for å slenge inn en miljøtreningsøkt. Mens du sitter å nyter kaffen lander det en due på bakken og noe merkelig skjer med hunden din, kanskje det ser ut som dette: hunden får dobbelt så lang hals, ørene stikker fram og 2 meter opp på hodet, den beveger seg i slow motion, kroppen blir stiv, det sitrer i hunden og den er så tung i fremparten at den nesten bikker over. Den hører ikke på deg, kanskje du prøver å dra den med deg men det går heller ikke. Og når duen flyr kaster hunden seg etter og du kan neste høre hunden si ” jeg skal ta deg! Jeg skal ta deg!”.

Hvilken drift som utløses kommer an på hva slags påvirkning hunden får: jakt, forsvar, bytte, kamp.

Eller om hunden din ligger ute på plenen og slapper av, også kommer naboens katt ruslende. Hunden får lang hals, ørene opp og frem, alle hårene reiser seg og når katten løper vekk eksploderer hunden i fullfart etter. Og uansett hva du roper, danser eller blåser i så fortsetter hunden i full spiker etter.  

Ved å kunne gjenkjenne de små tegnene fra en hund som f.eks hviler til å gå i drift, vil det være mulig for oss å være i forkant av situasjonen eller snu det om til en treningssituasjon. 

For en fuglehund vil det å få ro i oppflukt på samme måte som det å kalle inn en elghund i los, være en handling som bryter med naturlige drifter hos hunden – som i utgangspunktet er en unaturlig situasjon.
Det er fortsatt mulig å lære hunden til å høre på oss, men det krever at vi som fører er bevist på trening, belønning, hva hunden kan og ikke kan og ikke minst ha kontroll over treningssituasjonen.

Dette kan høres veldig avansert ut, men skjærer vi det ned til beinet så betyr det:

  1. Hunden må ha opparbeidet en forventning til en belønning, som er så god at den klarer å slå over fra driften til den belønningen.
  2. Ved å ha innarbeidet god lydighet, har vi større mulighet til å styre hunden.
  3. Kontroll over treningssituasjon og en klar treningsplan. 

I situasjoner hvor hunden blir utsatt for påvirkning, og dette er for vanskelig, kan den gå over i negativt stress.
For eksempel:
– blir gjentatt for mange ganger
– er for nærme
– hunden er usikker på hva som kreves av den
– det blir mer feil enn det blir belønning
Et negativt stresspåslag gjør at hunden ikke klarer å ta til seg læring. Om vi som fører av hunden ikke vet når vi skal gi oss på rett tid eller legge opp treningssituasjonen korrekt vil det ikke oppstå fremgang i treningen. 

Bildet er hentet fra Jakttrening.no

Målet er å legge opp treningen så hunden lærer at det lønner seg å høre på deg, selv om den egentlig vil løpe etter duer i sentrum.
Dette skaper en hund du kan stole på!


Men hvordan?
Her må du gå inn for å trigge den driften du ønsker å trene hunden i, men på en avstand som hunden både hører på deg og tar belønning.

For noen hunder vil en ball som blir rullet på 50 meter være for vanskelig, mens for en annen hund er det altfor lett. Dette varierer fra hund til hund!
Når ballen blir rullet, ser du noen av de tegnene som står beskrevet øverst i innlegget?
Hører hunden din på deg hvis du sier ”sitt”?
Tar den belønningen eller stresser den seg opp?

Svaret på disse spørsmålene sier noe om at det er på tide å gjøre treningen enklere eller vanskeligere. Når hunden mestrer dette bytter du ut ballen med noe som kan ligne på et annet dyr. En dummy med kaninpels eller en løpende kanin dummy m/kaninpels som du raskt drar vekk fra hunden. Deretter noe som skaper mye bevegelse og lyd når det blir kastet opp i luften.

Slik jobber du deg frem til neste møte med duen som lander utenfor Caféen, mens du drikker kaffe. Bare denne gang, så kan du stoppe hunden når du ser halsen begynner å bli lenger, si «kom» å gå derifra uten en hund som virker utstoppet når du tar den med deg videre i båndet.

Bildet er hentet fra Jakttrening.no

Det er helt klart en vei å gå! Så for de som ikke har en elg i hagen eller et eget dueslag for å trene på akkurat dette, kan det være enda vanskeligere.
Men all forberedende trening du kan gjøre er god trening!
Det finnes muligheter for å trene organisert med elg, forskjellige dueslag og private aktører som har tilgang på terreng for å trene på rype.

En unghund på en treningsøkt hos Viltgården.no.

Viltgården har et fint anlegg for deg med en losende hund.

Østfold Kennel og Hundesenter har store, fine områder og har diverse fugl for deg å trene på.

Stenberg Hundesenter har tilgang på flere private områder og tilbyr trening i fjellet. 

Catch Gjøvik har et kurs som starter i februar som gir deg verktøy for å trene blant annet ro i oppflukt.

Tenk på at en hund lærer i alle situasjoner den er i – enten vi vil det eller ikke. Men hva ønsker du å lære hunden din? 


For dere som har jakthunder som skal prestere vil denne måten å trene på hjelpe dere til å kontrollere driften og bruke den når det gjelder – TIL JAKTEN!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *