Sosiale hunder? Hva er egentlig det?

Sosiale hunder? Hva er egentlig det?

Dette innlegget er et samarbeid mellom Line og Stine 🙂

Vi synes det er veldig moro å skrive om forskjellige temaer, og har mange tanker og ideer om innlegg til dere. En ting som vi liker godt er å høre fra dere lesere hva DERE ønsker å lese om. Et forslag vi fikk inn var å skrive om «Hunder som ikke liker mennesker». Dette er et tema vi snakker litt om fra tid til annen, da vi som instruktører møter mange forskjellige hunder – og like mange forskjellige eiere. Og med dette: mange forskjellige oppfatninger av dyret HUND.

En ting som vi ser går igjen og som vi legger merke til er at mange av menneskene sammenlikner seg selv og hunden ganske mye.

Påstand 1: En sosial og hyggelig hund skal leke med alle andre hunder, løpe bort og la seg klappe av alle mennesker.

Påstand 2: En sosial og hyggelig hund skal være koselig mot alle hunder, det vil si ikke knurre, bjeffe eller på noen måte vise usikkerhet i situasjoner som omhandler andre hunder.

Kilde: Egenopplevd

Vi som eiere av hundene må bli flinkere til å tenke at det å være sosial for en hund er noe annet enn for oss mennesker. Hundene lever i nuet og handler på bakgrunn av instinkter og atferd de har lært i forbindelse med konsekvenser, hundene har ikke evnen til å resonnere og reflektere på samme måte som oss.

To hunder som leker sammen med en pinne. Uten bånd og i rolige omgivelser. I forkant kjenner disse hundene hverandre, og har ingen konflikter seg i mellom. Dersom det er konflikt mellom to hunder anbefales det ikke å legge til en gjenstand som hundene potensielt kan konkurrere om.

Poenget er: det er lett å la seg påvirke av hva andre mener er en sosial hund! Vi kan ta et eksempel fra det virkelige liv, Stine sin hund Kava.
Kava er en hund som synes det er spesielt ubehagelig å møte hunder hun ikke kjenner i bånd. Om det er på grunn av at hun ikke har muligheten til å skape avstand kan hun ikke si noe om – det Stine ser er en hund som tydelig viser tegn til at det er ubehagelig. Tegn som for eksempel: Lav hale, legge på ørene, se vekk, trekke seg unna, flekke tenner, gjemme seg bak fører og mer. Vi møtte en bekjent på tur, som slapp hunden sin i line bort mot Kava. Stine trakk Kava unna og fortalte at Kava ikke likte å hilse på andre hunder i bånd. Eieren av den andre hunden så overrasket ut og svarte med å spørre om hunden ikke var snill, og om vi hadde prøvd å være i hundepark. Etter spørsmålet forsøkte han på nytt å slippe hunden sin bort til Kava. Stine stilte seg foran Kava og fortalte at det ikke er noe problem når hundene er løse, og at hun ikke ville at hans hund skulle få en ubehagelig opplevelse. Den andre eieren forklarer hvorfor han mener at en hundepark er veien å gå mot å jobbe med dette, og at det ikke er normalt at det skal være utfordrende i bånd. Stine sier ja og ha, holder Kava under kontroll og får etter hvert sagt hadet bra 🙂

Denne hundeeieren mente at hunder SKAL kunne møte hverandre i bånd, og hvis de ikke kan det så er det noe galt med dem. Dersom Stine ikke hadde vært sikker på hva som var best for egen hund, hadde situasjonen kunne blitt veldig ubehagelig for alle involverte. Den andre eieren var ganske insisterende, og det kan være vanskelig å stå imot.

Dersom man ønsker at hunden skal hilse på hunder eller mennesker kan det være fint å lære inn kommandoen «Værsågod» = og la hunden gå frem for å hilse. Det er viktig at hunden selv kan komme frem for å hilse, og at den som skal hilse på ikke går mot eller på annen måte tvinger hunden til å hilse. Hunden kan føle seg presset i disse situasjonene. Det er ikke alle hunder som ønsker å bli klappet/håndtert ute i bånd, eller inne når de skal sove, noen hunder liker ikke å bli håndtert i det hele tatt. Her er hunder svært forskjellige, og det er viktig å lese hunden sin og lære seg hundens grenser. Hvis vi ikke er oppmerksomme på dette setter vi raskt hunden i en situasjon den kanskje ikke syntes er ålreit og som kan få konsekvenser vi absolutt ikke ønsker.
Et eksempel er en hund som går inn til ukjent person, snuser og trekker seg unna for å finne på andre ting. Dersom denne ukjente personen følger etter hunden, forsøker å klappe den eller løfte den opp kan hunden knurre, flekke tenner, bjeffe, pipe eller nappe/bite.

Grunnen til dette er rett og slett at dette er slik hunden kommuniserer! Det er slik den gir uttrykk for at den ikke ønsker oppmerksomheten eller håndteringen.

Det gjelder å gjøre seg kjent med sin egen hund, og forsøke å forstå det den prøver å vise oss. Hundene kan ikke kommunisere med menneskespråk, og vi har vanskelig for å kommunisere med hundespråk. Derfor er det viktig at vi tar oss tid til å prøve å forstå hva hunden sier når den viser oss signaler – slik hunden gjør mot oss.

Bilde 1: Barnet sitter på avstand – Hunden er nysgjerrig, avslappet i kroppen, legger på ørene, løfter ene framlabben, søker seg frem og ser mot barnet.
Bilde 2: Barnet holder hunden fast – Hunden er stiv i kroppen, strammer leppene, og ser vekk fra barnet.

Dersom du har en hund som er usikker i møte med mennesker, gi hunden noe å forholde seg til (eks en sitt ved siden av deg), da kan det være enklere for hunden å forholde seg til situasjon. Videre kan det som nevnt være veldig lurt med en «værsågod» kommando.

Om du for eksempel ønsker at hunden skal gå pent i bånd, så kan det være lurt at den ikke får hilse på hunder eller mennesker i bånd – spesielt i innlæringsfasen. Dette gjør treningen enklere og gjør at hunden alltid vet hva den må forholde seg til. Inne i huset når man får besøk er det noe annet, der ønsker man en sosial og omgjengelig hund. Men vi ønsker også en hund som kan gå å legge seg om det blir for «slitsomt» eller om noen som kommer på besøk ikke er så glad i hund. Disse tingene er veldig viktige å trene på – for det er sjelden hundens førstevalg. I verste fall kan det å ikke ha kontroll på hva som skjer inne føre til at hunden blir så stresset at den reagerer på en måte vi ikke ønsker. Les flere innlegg om når det ringer på døra, gå i senga og ro-trening.

Noen hunder viser aggressive signaler, og å ha en sånn hund er et ansvar vi som hundeeiere skal ta svært seriøst. I situasjoner hvor det kommer noen på døra eller noen kommer inn på besøk kan situasjonen håndteres bedre dersom den vet at den skal ligge på plassen sin. Har du en aggressiv hund – ta den vekk fra situasjoner som kan trigge dette og ikke utfordre dette på andres bekostning. Få hjelp og kyndig veiledning.

Det viktigste å huske på er at det er din hund og ingen andre sin 🙂

2 kommentarer til «Sosiale hunder? Hva er egentlig det?»

 1. Møtesituasjon. Bare gå. Jeg tar bare mine med meg å går.
  Gidder ikke å ha dette styret. Vi er på tur å koser oss ikke for å hilse på andre …. de kan ha både skabb p korona å dele med oss , så nei.

  1. Jeg er helt enig med deg.
   Når jeg går tur så hører jeg gjerne på podkast mens hundene er løse, løper rundt og koser seg.
   Da er jeg ikke interessert i at de skal hilse på noen andre og spesielt ikke i bånd, når jeg mener at dette i mange tilfeller påvirker hundens språk på en negativ måte.
   Og verken korona eller skabb vil vi ikke ha, så jeg er på ditt lag 🙂

   – Line Emilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *