Luke 9: Slikkematter

Luke 9: Slikkematter

Innlegget inneholder reklame for Qualipet.no.

Måter å aktivisere hunden vår på er noe vi er svært opptatt av på denne bloggen. Du kan for eksempel lese 5 tips til hjemmeaktivisering, snusematte eller innlegg om fôringstid. I tillegg til dette har vi fokus på søk og andre måter å bruke hjernen til hunden.

Slikkematter er en god måte å servere godbiter eller mat på, fordi det gjør så hundene bruker litt ekstra tid. Disse mattene er utviklet av veterinærer, og har som formål å redusere stress og kjedsomhet, samt bidra til atferdstrening for eksempel ved lydsensitivitet. Å spise sakte sies å være bra for fordøyelsen til hunden. Det å slikke er bra for hundene ved at det frigjør enzymer og stimulerer til mer spyttproduksjon som igjen er bra for fordøyelsessystemet og som stimulerer til ro (kilde: lickimat.com)

Her er slikkemattene fylt med tørrfor, egg, gulrot og naturell yoghurt og hatt en tur i fryseren. Lickimat buddy Tuff og Slomo er på bildet.

Jeg bruker ofte fôringstiden som en treningsøkt, for eksempel hvis jeg vil pirke på detaljer eller starte nyinnlæring av et moment. For min del har jeg en hund som gjerne jobber bra for maten sin – så en shapingøkt er for eksempel perfekt.

Slikkematten bruker jeg da som en jackpotbelønning på slutten, eller om jeg har på litt og litt av den rå maten og gir det som belønning på matten.

Kun fantasien setter grenser – personlig synes jeg mattene er kjempefine å ha med på trening og bruke som belønning der også.

Her er slikkemattene dekket med våtfôr. Etter dette legger jeg de i fryseren slik at hunden må jobbe litt ekstra for å få det ut. På bildet er Slomo, Wobble og Soother Tuff.

Dersom man bruker vitaminer, kosttilskudd eller lignende i form av olje eller pulver er det et godt tips å blande det i våtfôr og gi hunden det på denne måten. Så fremt det aktuelle pulveret kan blandes i vått selvsagt.

I dette innlegget er følgende Lickimats avbildet: Lickimat Slomo, Lickimat Wobble, Lickimat Soother Tuff og Lickimat Buddy Tuff.

I bildet nedenfor får Kava servert mat i Wobble. Denne er formet som en bolle, noe som gjør at det er mange muligheter i forbindelse med bruk. Her kan man smøre den inn og gi tørrforet samtidig – som et fullverdig måltid.

Her får Kava tørrfôr og egg oppi Lickimat Wobble som er smurt med tubeost.

I videoen nedenfor kan man tydelig se at Kava stimuleres godt av å slikke på matten sin mens hun ligger i senga. Hun er i utgangspunktet en stress-spiser, det vil si at hun spiser veldig fort. Når hun får det på slikkematte må hun konsentrere seg litt mer og bruke litt lenger tid på maten – dette kan hun gjerne gjøre mens hun ligger.

I starten måtte jeg være i nærheten og veilede Kava når hun jobbet med slikkemattene. Hun ville gjerne bli fort ferdig og hadde en tendens til å bruke tennene. Når jeg veiledet henne gjorde jeg det så enkelt at jeg tok vekk matten når hun brukte tennene, og ga henne en ny mulighet. Når hun kun slikket fikk hun ha matten videre. Jeg har også vært nøye på å ta de fra henne etter at hun har vært ferdig med å spise, så hun ikke har fått muligheten til å gnage på dem.

Dette er noe man må se an på hver enkelt hund. Dersom hunden spiser seg ferdig og legger vekk matten selv kan man gå ifra dem. Dersom den ikke gjør det er det en god idé å holde den under oppsyn, så den ikke deler matten i biter og spiser bitene.

I videoen jobber Kava med Soother Tuff.

Det øverste bildet er innsendt av en følger, trykk på ikonet nedenfor for å sjekke ut profilen:
Mira er en portugisisk vannhund.
Tusen takk for bidraget til julekalenderen vår 🙂

2 kommentarer til «Luke 9: Slikkematter»

 1. Hei! Dere har så masse gode tips og vi har prøvd flere av treningstipsene deres med suksess! Dog lurer jeg på om dere kunne skrevet et innlegg om aktiviseringsleker/hjernetrim for en som ikke er matmotivert? På generell basis ser han ikke verdien av å løse oppgaven for noe spiselig, uansett hvor høy verdi godbitene har. Vi har masse lickimats, kong-aktivitetsleker (vanlig kong, og ulike med hull til godbiter eller fyll), og prøver søksøvelser, men selv med rått kjøtt, premiumgodbiter, paté, frolic, pølse, fiskekake ++ er ikke interessen for noe spiselig nok til at han synes innsatsen er verdt det. Det hjelper ikke å hoppe over måltid heller, selv sulten er ikke verdien spesielt stor av spiselige ting. Vi bruker en del lek i trening, men har ikke funnet noen god måte å applisere dette til roøvelser ettersom han naturlig nok blir giret av lek og får motsatt effekt ved søk etter leke feks. Samme i trening også, gode tips til lekebelønning/alternativ belønning til oss med hund som anser spiselige ting kun som vomfyll hadde vært gull!!

  1. Hei!
   Så morsomt at du har prøvd flere av tipsene våre – og ikke minst at du synes det er gøy 😀

   Det høres ut som en fiffig utfordring du har der, dette er en type case som vi føler det er viktig å se før vi kan si noe om det i det hele tatt. Dette er en ganske kompleks problemstilling, hvor mange faktorer virker inn 🙂

   Jeg skrev et innlegg om det å droppe måtskålen fullt og helt 12.12 – dette er noe vi tenker det er verdt å prøve. Dette for å skape mer verdi i matsituasjon, i stedet for at det blir en situasjon uten verdi for deres samarbeid. Det vil komme/har kommet flere innlegg som kan relatere til dette i julekalenderen – for eksempel levering av godbit, søk og innkallingsleker. Ellers på bloggen har vi for eksempel pappeskesøk, fôringstid og forskjellige shaping-oppgaver som kan brukes.

   Med å droppe skåla er tanken at all servering av mat skal være utenfor rutinen og forsterke samarbeidet og (kanskje) verdien av det spiselige du serverer fra hånda 🙂

   Hilsen Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *