Luke 8: Hva vil det si å være forvert for en førerhund/servicehund?

Luke 8: Hva vil det si å være forvert for en førerhund/servicehund?

Vi kan vel vanskelig forestille oss å alltid måtte være avhengig av andres hjelp, hver gang vi ønsker å ta en tur ut, om det så bare er for å gå på butikken på hjørnet.
Dette er mange blindes hverdag. En førerhund eller servicehund gir fører/servicehundbrukeren en helt ny frihet – endelig kan han komme og gå som han selv ønsker – uavhengig av andre menneskers hjelp. Mange av brukerene karakteriserer dette som et under! Ikke bare får de en sikker og god ledsager men også en venn for livet – de danner et uatskillelig team på seks ben……..MEN UTEN FORVERTER ER DETTE IKKE MULIG!

www.veiviseren.org

Du som har lest mitt første innlegg har fått med deg at jeg jobber for Hundeskolen Veiviseren og er på vei til å bli førerhundtrener. Skolen er avhengig av forverter for å hjelpe oss med å trene valper fram til de er klare for å komme inn til test for å bli enten førerhund eller servicehund.

I min utdanning til å bli førerhundtrener må jeg være forvert for en valp fra skolen som en del av pensum. Jeg var så heldig å bli forvert for Daysi, en svart storpuddel, og hun er nå litt over året. Når jeg fikk utlevert Daysi måtte jeg være med på et infomøte, i regi av skolen, som forteller litt om hvordan man skal håndtere en blivende førerhund/servicehund. Samt hvordan hverdagen blir med en valp i huset, hvilke forventninger det stilles til meg som forvert og hvilke forventninger jeg kan ha til skolen pluss veldig mye mer. Samtidig fikk jeg litt utstyr som og en plan for forvertsamlinger.

Som forvert er jeg pliktig til å møte opp på treningssamlinger sammen med resten av kullet ca. hver 6 uke. På disse samlingene er det praktisk trening og teori forskjellige steder. Som f.eks på kjøpesentere, i bymiljø, samlinger som har fokus på lydighet, passivitet, innlæring eller generalisering. Noen samlinger er å gå pent i bånd i miljø mens andre samlinger har fokus på f.eks å gå i rullebånd/trapp, kjøre buss eller hvordan takle utfordringer i hverdagen. Og hver samling er planlagt og koordinert av en forvertsansvarlig, så jeg trenger bare å møte opp og gjøre det jeg får melding om 🙂

Treningsvesten til Daysi.

I hverdagen med en forvertsvalp er det viktig at Daysi får være med og oppleve mest mulig på en best mulig måte. Det er forventet fra skolen at jeg trener utenom samlinger, både på lydighet og miljø. Noe av utstyret jeg fikk utlevert er en treningsvest, som skal brukes når det trenes i miljø. Denne vesten gir ikke free-pass for å ha med hunden inn hvor jeg vil, men det er lettere å lov til det. Jeg tok kontakt med kjøpesenteret på Gjøvik, viste fram dokumentasjon på at Daysi var førerhund i trening og forklarte litt rundt det. Som gjorde at jeg fikk lov å trene Daysi inne på CC Gjøvik.

Hundene fra Hundeskolen Veiviseren skal bli førerhunder eller servicehunder og med valpen følger det noen regler på hva som er lov og hva som ikke er lov. Både med tanke på trening men også hjemme. De reglene er for å gi hunden de beste forutsetningene til å bli akkurat det, en venn for livet som gir frihet og livskvalitet til noen som trenger det!

For å bli forvert trenger du ikke noe tidligere hundeerfaring, for vår forvertskonsulent vil lære deg det du trenger på samlingene. Så det å være en forvert kan man se på som et hundekurs over ett år som er gratis! Og forvertskonsultene er tilgjennelig for å hjelpe deg med eventuelle utfordringer som dukker opp, enten om det er på en samling eller i hjemme hos deg. Men har du hundeerfaring fra før er det bare positivt!

En ting man må være klar over er at på et tidspunkt må du levere hunden tilbake til skolen. Da skal hunden bli testet om den kan bli førerhund eller servicehund. Dersom hunden består testperioden vil den bli tatt inni trening for å bli tjenestehund og du som forvert har vært med på å hjelpe til med det! Men dersom hunden ikke består den strenge testen til førerhund/servicehund, vil du som forvert få tilbud om å overta hunden.

Hundeskolen Veiviseren trenger alltids flere forverter! Gå inn på www.veiviseren.org – bli forvert og fyll ut søknadsskjema og vær klar for et lærerikt år som forvert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *