Ro-trening – noen tips!

Ro-trening – noen tips!

Nå har vi hatt noen innlegg på bloggen hvor vi har snakket om dette med å etablere å gå i sengen for hundene våre – i forskjellige situasjoner. Jeg kommer i dette innlegget til å rette fokuset over på generell ro-trening, som også innebærer en metode for å gå i senga.

Jeg så en post på en hundegruppe jeg følger her en dag, om dette med ro-trening. Det ble etterlyst hvordan man gjør dette, og det av god grunn. Det er så ofte å se at nye hundeeiere spør om hva som er viktig å trene på når man får valp. Svaret er ofte: Ro-trening! Men uten en spesiell beskrivelse av hvordan man gjør dette. Forståelig nok blir ikke dette trent på, for det er ikke så lett å vite hvordan man gjør akkurat dette.

På kurs får man ofte en del tips om hvordan man kan gjøre dette, men kanskje uten å kalle det nettopp ro-trening. Og da kan det bli vanskelig å trekke paralleller til det rådet man fikk om å trene dette.

Rolig og behagelig. Det kan det også være utendørs 🙂

I dette innlegget skal jeg si noe om hva som er ro-trening for meg, og hvordan jeg trener på dette når jeg har valp (med voksen hund også såklart)

Jeg definerer ro-trening som helt grunnleggende, og kaller det sjelden ved navn når jeg gjør det, for det trener jeg på hele tiden. For meg er det å være i ro noe som er viktig overalt hunden er med. Skal hunden være med på golfbanen, har jeg et ønske om hva den skal gjøre når den er der, og da trener vi på det. Skal hunden være med på kafè er det svært upraktisk dersom den er oppå naboens bord for å spise rester, og da må vi øve på hva jeg forventer av hunden når vi er der. Hvis jeg vil lese en bok som på bildet er det svært upraktisk dersom hunden på noen måte har tenkt til å være med på det. Inne i huset ønsker jeg at det skal være rolig, jeg ønsker ikke at hunden skal bestemme når ting skal skje, det skal jeg gjøre. Derfor er det viktig for meg at hunden er i ro når jeg ikke har gitt noen annen beskjed.

Ro-trening er derfor for meg følgende: Trening mot at hunden min kan klare å slappe av hjemme og borte, og ikke er til sjenanse for andre i de miljøene vi ferdes. Er hunden min vant til å oppføre seg som jeg ønsker, så blir det lett for den å gjøre nettopp det.

PS: Dette med ro anser jeg som en svært viktig ferdighet for hunden med tanke på alene hjemme-trening. Les noen tanker om det temaet her.

For en hund er det faktisk ikke naturlig å være i ro når vi bestemmer det, husk det, det er naturlig å være i ro når den selv ønsker det. Dette passer ikke inn i et liv sammen med oss, og vi må lære hunden at vi forventer at den skal være rolig selv om den inni seg kanskje ikke har så innmari lyst. Jo mer en hund gjør en ting, jo flinkere blir den på det, og det er lettere for at det blir en god vane. Passer vi ikke på å legge til rette for dette kan den raskt utvikle dårlige vaner.

Noen ganger kan det være behov for å hjelpe dem litt. Her er valpens handlingsrom ganske greit begrenset.

Eksempel: Vi møter mennesker på tur. Får den lov å hoppe på disse hver gang, og får klapp og kos – blir den veldig god på å hoppe på mennesker den møter. Derimot hvis vi legger til rette for at hunden ikke får kos før den står med alle fire bena på bakken, og klarer å unngå at den får hoppet opp – blir den veldig god på å ta imot kos fra møtende mennesker med bena i bakken.

Jeg trener ro-trening på følgende måter:

Ikke leker inne!

Høres kanskje ondskapsfullt ut for noen, men det er ikke for å være slem. Mine hunder leker masse, ute kan man herje fritt. Og jeg leker masse med dem når jeg bestemmer at det passer. Jeg kan gjerne leke med leker sammen med hunden min inne, men den får ikke leke for seg selv med gjenstander innendørs.

Grunnen til at vi ikke har leker liggende inne er fordi jeg ønsker at hunden min skal bruke innetiden på å slappe av. Og er det ikke noe spesielt å finne på vil det bli lettere for den 🙂 Igjen, gode vaner.

Leker er det mulig å kose seg med utendørs! Bilde: Line Emilie Villanger

Tips: La valpen ha tilgang til en leke og tyggebein på liggeplassen sin, i buret eller liknende, slik at den kan få ut overskuddenergien sin samtidig som den oppholder seg der dere ønsker.

»Gå i senga di»

Det å lære hunden at den har sin egen plass, hvor den kan gå når den vil slappe av eller hvor den skal gå når den får beskjed, er for meg alfa og omega. Vet hunden hva den skal – blir det lett.

I starten følger jeg valpen til senga, og belønner den for å være der. Jeg går et skritt unna, velger den å ikke følge etter kaster jeg en godbit i senga. Følger den etter sier jeg ingenting, bare følger den tilbake og lar den prøve å ta et nytt valg. Her er det jo ingen åpning for at den velger noe annet enn å bli der, men jeg vil likevel ikke si »NEI» eller holde den fast for at den skal gjøre det. Det hadde ikke vært rettferdig, for valpen vet ikke hva jeg forventer av den enda.

Etter hvert som valpen skjønner at den skal være der beveger jeg meg lenger og lenger bort. Kanskje jeg går frem og tilbake ved senga. Er valpen fortsatt i senga regner det kanskje godbiter ned i senga i det jeg går forbi. Jeg roser ganske lite når jeg gjør dette, fordi jeg ønsker ikke at valpen skal misforstå og tro at jeg vil den skal komme til meg. Dersom jeg skal rose går jeg til senga og klapper hunden mens den er der.

Det kan like gjerne være to hunder, det samme funker der også 🙂

I starten fokuserer jeg ikke på at valpen skal ligge der, for det kommer den til å gjøre automatisk når den skjønner at den skal være der over tid. For hundene gjør jo som kjent det som lønner seg, og det er jo slitsomt å stå eller sitte en times tid 🙂

Som du skjønner, er dette tidkrevende arbeid. Så dersom det er tidspunkter du ikke vil trene på dette, kanskje når valpen har sine verste klikk-runder (les om valpebiting her) kan du for eksempel ha en kompostbinge rundt senga eller ha den i bur 🙂 Hvis valpen er i rett lune kan det nemlig være veldig vanskelig for den å ta gode valg, litt sånn som en tobent toåring.

Gå å sitt i stolen så jeg får tatt bilde av deg 🙂 Her er vi på konkurranse, og Kava klarer å sitte stille i stolen uten å bry seg om alle de andre som er rundt.

Tips: Ta med senga når dere skal på besøk til andre, på den måten kan dere trene på akkurat samme måte borte på besøk – med en seng hunden kjenner godt til. Når den er god på dette kan dere bytte ut til andre ting, slik at dere til slutt kan bestemme et sted hunden skal legge seg som også kan være ukjent for den (for eksempel et lånt teppe).

Hvordan skal hunden forholde seg på forskjellige steder?

For å kunne trene på dette er det viktig at vi som eiere bestemmer oss på forhånd for hvordan vi vil at hunden skal være når den er med for eksempel på kafè. Ønsker vi at den skal ligge i ro under bordet så må vi forsøke å få til at den oppholder seg der og ingen andre steder, og belønne den for det. Akkurat som på eksempelet jeg nevnte tidligere blir da hunden god til å være under bordet når den er på kafè.

Er det en hund som blir svært urolig på ukjente steder (uten at jeg vil definere hva den gjør) er det viktigste for meg å trene kontaktøvelser med forstyrrelser. Å trene hunden til å følge oss når vi går baklengs er en viktig øvelse for meg. Den kan jeg bruke i alle situasjoner. Blir hunden min urolig, redd, oppspilt, sint eller liknende går jeg bakover. Den øvelsen kjenner hunden min så godt at den bare automatisk gjør det. Da får jeg muligheten til å skape avstand til forstyrrelsen som ble vanskelig, eller be hunden min om å gjøre noe annet.

Fia på golfbanen. Fia har fått hjelp til å holde seg ved golfbagen helt fra starten, og masse belønning for det. Slik har hun lært seg å holde seg der, slappe av og ikke bry seg om ballene som blir slått. Bilde: Gina Bjerke

Å ha med hunden et sted og stå å si: »den er jo helt vill», hjelper hvertfall ikke. Vi som eiere må aktivt inn å tilrettelegge. Det å sette seg på en benk og lese en bok kan funke ganske bra, da hunden til slutt oftest vil venne seg til forstyrrelsene og legge seg ned. Personlig synes jeg dette tar for lang tid, og vil gjerne kunne fortelle hunden min hva jeg forventer av den, og belønne den for det. Derfor er kontakten og samarbeidet hunden og jeg har i bunnen veldig viktig her.

Det at hunden kan lete etter godbiter i gresset fungerer veldig bra dersom vi ønsker at den skal overse forstyrrelser i miljøet. Det er også en beroligende aktivitet for hunder, da de må konsentrere seg og være rolig for å finne godbitene. Godt tips til lekeplassen, golfbanen, parken eller byturen sammen med hunden.

Tips: Vær forberedt når dere kommer på ulike steder, ha med godbiter, ha en plan om hva du ønsker av hunden og gjør det tydelig for den ved å unngå å la den gjøre andre ting. Eksempel på golfbanen: Vil vi ikke at hunden skal løpe etter baller kan den kanskje lete etter pølsebiter på bakken mens ballen blir slått. Da oppnår vi det vi vil: hunden holder seg der vi vil og løper ikke etter ballen. Og det oppnår vi uten å si »NEI» eller begrense hunden en eneste gang. Bruk fantasien her 🙂

Ikke hoppe og løpe bort til fremmede på tur, både løs og i bånd.

Noe av det jeg hører flest ganger at hundeeiere ønsker seg, er en hund som ikke bryr seg om fremmede på tur. Som ikke bryr seg om andre hunder hopper opp på mennesker eller blir gæærn når det kommer noen i samme skog som dem.

Den enkleste måten å få til dette på, er å ikke la hunden oppleve noe annet enn det du ønsker. Ønsker du ikke at den skal hoppe opp på fremmede – ikke la den gjøre det. Ønsker du ikke at den skal bli påvirket av noe den møter på tur – ikke la deg selv påvirke av det frem til hunden har for vane å overse ting og tang, gå fremover uten å fortrekke en mine selv om noen snakker til deg på tur. Enklere sagt enn gjort, men det er egentlig så enkelt.

To hunder på tur som sitter og betrakter omgivelsene. Bilde: Guro Elvrum

Tips: Selv om du ikke ønsker at hunden skal hoppe på fremmede dere møter er det ikkeno i veien for at den kan hoppe på dere som belønning eller liknende i trening. Det blir en annen situasjon for hunden, og den kan derfor fint ha ulike vaner da hundene er gode på å vite forskjell på situasjonene. Akkurat som barn som får godteri når de vil hos besteforeldre, trenger ikke nødvendigvis å bli mer masete hjemme for det 🙂

Lykke til! Ha en plan, da løser det meste seg 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *