Hjelp – det kommer noen på døra!

Hjelp – det kommer noen på døra!

Hvem kjenner seg igjen i dette: Det ringer på døra, eller døra åpnes, og hunden(e) bjeffer og/eller løper mot døra i full fart og overfaller besøket?

Dette kan være et stressmoment i hverdagen for noen, mens andre kan synes det er helt greit. Noen ganger avhenger det av størrelse på hunden, eller hvordan hunden reagerer om vi synes det er ok eller ikke. Det kan også være at gjestene ikke synes det er noe spesielt ålreit å bli møtt på en slik måte. Kanskje har de med seg barn som hunden løper ned i sin gledelige ferd mot døra?

1. Hundene gjør det som lønner seg!

2. Det hunden gjør ofte blir den god på!

2 ting som er felles for alle hunder, og som kan være svært hjelpsomt å ha med seg i hundetreningen! Les mer om dette i boken Best hver-dag fra Siv Svendsen og Maria Brandel.

Det de to punktene ovenfor i praksis betyr i denne situasjonen, er nettopp det det står;

 1. Dersom hundene ønsker å hilse på besøket, så lønner det seg å løpe i full fart mot døra for å oppnå dette. Dersom hundene ønsker å prøve å jage bort besøket lønner det seg også å løpe i full fart mot døra for å prøve å skremme dem vekk.
 2. Dersom hundene løper mot døra hver eneste gang det kommer gjester, vil den etter hvert bli utrolig flink til nettopp dette. Det vil bli en vane for hunden, og noe den gjør uten å tenke seg om – fordi den alltid har gjort det.
Det å lære hundene å ligge i sengen sin og ikke bry seg om hva som skjer i huset kan være en god strategi for å motvirke denne utfordringen

Dersom dette er en utfordring som allerede har oppstått, vil det kunne løses ved å trene hunden til å gjøre noe annet i det besøket kommer – for eksempel å ligge i senga, gi den en aktiviseringsleke å drive med, sette seg ved deg eller gå på kjøkkenet. Det kan være hva som helst, og jo mer erfaringer hunden får med det du ønsker den skal drive med, jo mer naturlig vil dette bli for hunden.

Det å løpe i full fart mot døra vil alltid være litt stressende for hunden – uten at det behøver å være negativt. Men man kan likevel merke det ved at hunden har vanskeligheter for å roe seg ned etterpå, eller at den løper rundt og finner på forskjellige »morsomheter».

Dette er en del av det man hører om at er svært viktig når man får hund – å trene på RO. Det å trene på ro kan derimot være lite beskrevet, annet enn at det er veldig lurt å trene på.

Hvis jeg hadde trent på ro i denne situasjonen – ville jeg kanskje ikke belønnet dette. Her ligger Kava, men hun ligger som et tent lys og har en forventning til meg.

Hvordan man trener på ro er det mange forskjellige metoder for, men jeg mener at det viktigste er å belønne det at hunden slapper av. Og den slapper nok ikke helt av når den ligger eller sitter som et tent lys og ser på meg, den slapper av når den betrakter omgivelsene på en god måte uten lyd og bevegelse i kroppen. DETTE vil jeg belønne.

Så, når det kommer gjester hjemme, og jeg ønsker at hunden ikke skal løpe til døra og skape stress – må jeg tilrettelegge for at dette ikke skjer.

I de to neste ukene vil vi ha fokus på å lære hundene å gå i senga si på denne bloggen. Dette er noe vi anbefaler alle å trene inn, både på kurs, privattimer og dere lesere på bloggen her. Herdag og Line skal skrive hvert sitt innlegg om temaet, da vi synes det er fint å få flere forskjellige treningstips mot dette målet 🙂 Den tredje uken kommer det et innlegg om generell ro-trening, da dette er et ønske fra flere. Det vil si at du som har lyst til å trene inn »gå i senga» og få mange tips til ro-trening har noe å glede deg til hver uke i de tre kommende ukene!

Følg med!

5 kommentarer til «Hjelp – det kommer noen på døra!»

  1. Veldig bra!

   Så gøy at dere ser stor forandring. Dette med rutiner gjør hverdagen lettere å forholde seg til for hundene våre 🙂

   Hilsen Stine

  1. Hei 🙂

   Så koselig at dere har begynt å følge oss, håper bloggen kan bidra med tips til deg!

   Vi legger noen ganger ut videoer i innlegg, og noen ganger i story på Instagram 🙂

   Det er ikke alltid vi legger ved video, men vi prøver å variere litt!

   Har du ønsker til spesielle innlegg, send oss gjerne en melding i innboksen på Instagram!

   Hilsen Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *