Å ha en hund er et stort ansvar!

Å ha en hund er et stort ansvar!

Kjøp deg en hund, sa folk! Det blir moro, sa folk!

Det å ha en hund er koselig, du får en venn for livet, en som elsker å være sammen med deg og en som gjerne blir med på alt mulig og elsker livet sitt. Realistisk sett kan du også få en hund som ikke elsker livet sitt i særlig stor grad, som synes det generelt er litt utrivelig å være til. Disse hundene viser ofte dette på måter som er upraktiske for oss.

De hopper, de knurrer på mennesker, de stikker av, de biter, de klarer ikke å være hjemme alene, de er allergiske mot mat, det viser seg at de er syke eller du får en hund hvor kjemien ikke stemmer i det hele tatt.

Ovennevnte er ting som viser seg å være veldig upraktisk for oss, noen av tingene kommer kanskje av hvilken rase du har valgt, noen ting kommer av hvordan du trener den og andre ting kommer av den genetiske pakken de har med seg, altså arv.

Uavhengig av hva årsaken er, så er det sånn at hunder så og si er rettsløse. Det betyr at dersom min hund forårsaker noe den ikke skal, som samfunnet for øvrig ikke aksepterer, så er det store sjanser for at den må avlives. Og da er det likegyldig om grunnen er for at jeg ikke har trent den godt nok eller om den har noe liggende i seg fra før, den må dø likevel. Rettferdig? Ikke alltid, men sånn er det!

Første paragraf i Lov om hundehold (Hundeloven) sier følgende:

§ 1.Det sivile samfunns ansvar, lovens formål og forholdet til annen lovgivning

Det sivile samfunn, både enkeltpersoner og organisasjoner, har ansvaret for innenfor lovgivningens ramme å utøve og legge til rette for et positivt og samfunnsgagnlig hundehold, til glede for den enkelte hundeholder.

Loven har til formål å bidra til å fremme et hundehold som varetar hensyn til sikkerhet, trygghet, alminnelig ro og orden. Den gir regler for hvordan hundeholdet skal utøves av den enkelte for å vareta slike hensyn. Videre gir loven regler for hvordan enkeltpersoner og det offentlige kan forholde seg til hundehold som ikke gir tilstrekkelig sikkerhet, trygghet, alminnelig ro og orden.

Videre regulerer denne loven ting som båndtvang, sikring av hund i mange forbindelser samt hvilke tiltak som gjelder dersom hunden volder skade eller det ansees som nært forestående at den skal gjøre det. Her blir det raskt en tolkningssak.

Titt og ofte i media ser vi saker om hunder som begjæres avlivet, fordi de har bitt bufe som for eksempel sau, hoppet på mennesker, bitt mennesker eller gått til angrep på andre hunder. Det er hjemmel for å avlive hunder i alle disse tilfellene. Jepp, også i situasjonen hvor hunden hopper på mennesker. Dersom mennesket som blir hoppet på anser situasjonen som farlig og anmelder hundeeier, KAN det fattes vedtak om avlivning.

Om det er rett eller ikke skal ikke jeg uttale meg om, men jeg må si jeg som regel stiller spørsmål ved utsagnet »den vil bare hilse/leke».

Jo forresten, det eneste jeg skal uttale meg om er at om en hund går på og biter et menneske eller et annet dyr uprovosert, da mener JEG at den ikke har livets rett.

Min hund får ikke hilse på ukjente hunder i bånd! Dette er en ubehagelig situasjon for henne, det har jeg sett ved å observere henne i slike situasjoner, og det kan føre til at hun knurrer og glefser etter den andre hunden. I tillegg til dette så vet jeg aldri hva en ukjent hund kommer til å finne på, og ønsker ikke at min hund skal oppleve kjipe ting i en situasjon hun ikke i utgangspunktet er komfortabel med. Dette er det mange som ikke respekterer! Er du en av dem, så fy fy, det kan faktisk være veldig farlig for din hund hvis du slipper den bort til en hund som ikke liker det.

Det hender seg jeg ser hundeeiere på tur med hunden sin, som går rundt en lyktestolpe og bare venter når det kommer en annen hund; for å være sikker på at de klarer å holde den igjen. Jeg hører om de som er ute på tur klokka 01.00 på natta, for da er de ganske sikre på å ikke møte noen andre hunder eller mennesker, eller så mange biler eller syklister.

Hva kan man gjøre?

Jo, det er mange ting å gjøre. Det aller viktigste tenker jeg er at man er aktivt ute og oppdrar hunden sin. Og med det mener jeg at hundene skal, ikke bør, lære seg hva som er greit å gjøre og hva som ikke er greit å gjøre. Dette kan for de rette ørene, høres helt forferdelig grusomt ut. Men seriøst, les en gang til. Vi alle må lære oss disse tingene, om det er ungene våre eller hundene våre.

Gå på kurs, invester mye tid i hunden din for å bygge et godt grunnlag for resten av livet. Det er slik, at om du legger inn en skikkelig god jobb de første to årene, har du gitt deg selv mange fordeler i årene som kommer.

  • Husk at det hunden gjør ofte, blir den god på!
  • Husk å fokuser mest på hva du vil at hunden SKAL gjøre!
  • Husk at en hund tenker enkelt, så ikke gjør det så innviklet!

Klarer du å huske på disse tre enkle tingene, har du kommet langt 🙂

Det ER moro å ha hund, det ER koselig og du FÅR en venn for livet! Det er bare det at det skal litt grunnarbeid til for å få det.

Som jeg liker å si er det hver enkelt sitt fordømte ansvar å ta vare på sine egne hunder, og oppdra dem på en slik måte at de funker i samfunnet og ikke er til sjenanse. I tillegg skal vi gjøre dette på en slik måte at de ikke går rundt å er redde og opplever å bli dårlig behandlet (lov om dyrevelferd)!

En hund «oppdratt» med vold og urettferdighet vil sjelden være trygg på omgivelsene, dette kan derfor være direkte farlig.

Slenger ved en passende liten sketsj av Hege Schøyen som passer godt til temaet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *