Sosialisering og miljøtrening av valp – 10 gode tips til deg!

Sosialisering og miljøtrening av valp – 10 gode tips til deg!

Tiki prøver seg på nytt underlag.

Det å jobbe med sosialisering og miljøtrening er noe som er viktig å gjøre gjennom hele hundens liv. I løpet av hundens første tid hos deg legger et grunnlag som følger valpen gjennom livet. Sosialiseringsperioden hos en valp varer til ca 15 uker, pluss/minus. I denne perioden er det svært viktig at hunden opplever hyggelige ting, for disse tingene er med å bygge grunnlaget for hva den tar med seg videre i livet. Frem til dette punktet kan vi på fagspråket kalle det sosialisering, alt etter dette er miljøtrening.

Selvsagt er dette avhengig av hva du skal bruke hunden til, og hva som er nødvendig for deg at den er vant med. Er hunden vant til at det skjer mye forskjellig rundt den, og lærer seg å koble av i mange forskjellige miljøer tror vi på at den kan få et enklere liv.

Vi har laget en liste over 10 punkter, som absolutt ikke er uttømmende, over hva vi mener er viktig å ha fokus på når du får valp i hus.

  1. Trygge hundemøter
  2. Gode møter med forskjellige objekter
  3. Erfaringer med å gå på forskjellige underlag
  4. Orientering til fører med og uten forstyrrelser
  5. Godbitsøk
  6. Å hilse eller ikke hilse – det er spørsmålet
  7. Håndtering
  8. Ta med valpen overalt
  9. Grunntrening
  10. Ro-trening

TRYGGE HUNDEMØTER

Her hilser lille Edda på Kava. Det hele foregår rolig og på valpens premisser. Bildet er innsendt av Heidi Karhu!

Det å treffe andre hunder er noe vi gjerne ønsker for valpen/hunden vår. For mange er dette viktig, da man kjenner mange med hund som man for eksempel skal gå tur sammen med eller som man tilbringer mye tid sammen med av andre grunner.

Da er det alfa og omega at valpen lærer seg at det er ok å omgås andre hunder, og at den tar vare på språket sitt slik at den lett kan kommunisere med hunder den møter.

I den første perioden er det viktig at disse møtene er trygge. Dette vil si at du som eier vet at valpen din ikke vil bli utsatt for noen ubehagelige situasjoner ved å treffe hunden. Aggressive hunder og hunder som er veldig usikre på andre er ikke det valpen din har behov for å omgås. Den har behov for å omgås hunder som er snille, rettferdige og som har et godt, tydelig språk. Det er greit for den andre hunden å si ifra dersom valpen gjør noe den ikke skal, men dette skal skje på en rettferdig måte slik at valpen forstår budskapet uten å bli redd eller skadet.

Det å treffe andre hunder bør også i størst mulig grad foregå uten bånd, slik at hundene kan styre møtet selv uten at vi eiere bevisst eller ubevisst er med å påvirke. Et godt tips til alle hundemøter er at de tobente er i bevegelse, er alle i bevegelse er det mindre sannsynlighet for at konflikter oppstår.

Oppstår allikevel konflikter, gå inn og stopp situasjonen slik at det ikke eskalerer. Slike trygge møter kan valpen gjerne utsettes for ofte i starten, men pass på at det ikke blir for lenge. En halvtimes tid er som regel mer enn nok for en liten valp – etter det er det behov for å roe ned og slappe av, gjerne i bånd i nærheten av de andre hundene.

GODE MØTER MED FORSKJELLIGE OBJEKTER OG MENNESKER

Her er Atlas på miljøtrening. Han kikker på
båter og mennesker.
Bildet er innsendt av Ine Vassbø!

Mer enn den skal være sammen med andre hunder, skal hunden din gjennom livet være sammen med mennesker og forskjellige ting.

Det er en stor verden for disse små (og store), og utrolig mange ting som kan være nytt og kanskje skummelt. Noen hunder er pessimister, og tenker at alt nytt er kjipt. Mens andre hunder er optimister og tenker – yeeey, noe nytt!! Jeg sjekker det ut!

Det å møte mennesker som går, sitter, ligger, mennesker med stokk, rullestoler og sykler, hatt og solbriller og så videre – kan være spennende eller skummelt. Utsett hunden for trygge møter med alt du kan tenke på, og hjelp den å bli komfortabel med situasjonen.

Hos en hund som virker utrygg, for eksempel en som nærmer seg en søppelkasse sakte og kanskje med et bjeff. Bli med bort til søppelkassen, snakk til søppelkassen og ros hunden når den kommer bort for å sjekke ut sammen med deg. Når hunden ikke lenger bryr seg om søppelkassen kan dere gå videre. På den måten viser du hunden at dette er jo ikke farlig, vi ser på det sammen. Ved å gjøre dette hjelper du hunden din til å utvikle seg til å bli litt mer optimistisk til omgivelsene sine. Det kalles avreaksjon. Hunden reagerer på noe, og til slutt blir den »ferdig» med det, så er det ikke så interessant lenger. Evne til avreaksjon er individuelt, og må øves opp hos mange hunder.

Metoden over kan brukes på alle ting hunden møter, bli med hunden og hjelp den til å avreagere – dette vil også bidra til å styrke relasjonen dere i mellom.

ERFARINGER MED Å GÅ PÅ FORSKJELLIGE UNDERLAG

Jo flere underlag hunden blir kjent med, jo lettere blir det for den å være med på alt mulig. Ta hunden med på asfalt, gress, grus, glatte gulv, betonggulv, teppegulv, kunstgress, i skogen, tregulv, trapper, ferister, metallgulv, på båt, i heis og så videre.

Tiki prøver seg på tunell for første gang. Nytt underlag (plast/gummi)

Dersom hunden på en eller annen måte reagerer på underlaget, jobb med det rolig sammen med hunden. Godbiter utover gulvet, gå rolig sammen med den, la den avreagere og finne ut at det ikke er skummelt i det hele tatt 🙂

Når jeg hadde valp første gangen hørte jeg at man som hovedregel burde eksponere hunden for minst 12 ulike underlag i løpet av de 12 første ukene, og dette høres fortsatt ikke dumt ut i mitt hode!

ORIENTERING TIL FØRER MED OG UTEN FORSTYRRELSER

Kava har her tydelig forventning til noe hos meg!

En viktig ting dersom sosialisering og miljøtrening skal fungere slik vi ønsker og beskriver i noen av disse punktene, er at valpen har en forventning til at du som fører kan bidra med noe. Det kan være belønning, ros, veiledning eller trygghet i de ulike situasjonene valpen møter på sin vei.

En utrolig fin måte å jobbe med orientering og forventning på, er å kaste godbit på bakken, vente til hunden har spist – og se hva den gjør. Tar den kontakt med deg, ros og kast en godbit andre veien. Og repeter 🙂 Etter hvert utvider du til at du kaster godbiten andre veien i det hunden er på vei mot deg. Dette vil kunne bidra til at valpen får en forventning om at om jeg henvender meg til fører, så skjer det noe gøy. Et annet nydelig og enkelt verktøy er rett og slett å belønne alle valpens spontane blikk mot deg. I bånd, løs, hva som helst. Når hunden ser på deg – belønn!!

Hva er vel bedre enn å lære hunden til at om den er usikker, kom til fører, så finner vi ut av det?

Ved å gjøre dette i mange forskjellige omgivelser vil du opparbeide et godt samarbeid, større sannsynlighet for at hunden velger deg over andre spennende ting og et godt grunnlag for både innkalling og gå pent i bånd!

GODBITSØK

Å lete etter godbiter er en oppgave som gjør mye for hunden. Den er eksepsjonell i forbindelse med å roe ned etter aktivitet – hunden får ikke tak i godbitene noe raskere selv om den stresser, den må søke nøye for å finne alle! Dersom valpen din er urolig eller befinner seg i en vanskelig situasjon vil det aldri være dumt å gi hunden denne oppgaven. Den bør selvsagt være glad i godbiter. Har du en hund som spiser alt og er glad i mat, bruk gjerne matporsjonen dens 🙂

Husk å gjøre hunden vant til dette hjemme først, slik at den umiddelbart skjønner oppgaven dersom du bruker det på tur og i vanskeligere miljøer! Les mer om godbitsøk som aktivisering og oppgave her og her.

Å HILSE ELLER IKKE HILSE – DET ER SPØRSMÅLET

Når vi går på tur med hunden vår, kanskje spesielt med valpen, hører vi ofte: »Kan de hilse?». Kjenner du ikke hunden, og begge er i bånd, er mitt umiddelbare svar: »Nei, det kan de ikke».

Det er mange grunner til det, men det er to grunner som jeg ønsker å dra frem i forbindelse med sosialisering og miljøtrening:

Den første er at jeg ikke ønsker at min hund skal ha en forventning om at den skal få lov å hilse på andre hunder eller mennesker på tur. Når vi går tur så skal vi gå fremover uten å nødvendigvis bry oss så veldig mye om de andre som også går sine respektive turer 🙂 Dette er en innstilling jeg ønsker å lage i hunden min, for å unngå at det skal oppstå problemer i passeringssituasjoner og liknende senere.

Den andre grunnen er at jeg aldri kan være sikker på om den hunden vi møter er en hund jeg ønsker at min valp skal hilse på. Den kan være usikker, redd eller sint – og det uansett om eier bedyrer at »den er bare snill». Det handler ikke om at den enkelte hunden nødvendigvis er så utrygg, men det kan være møtet med min hund, i bånd, som fremprovoserer en usikkerhet eller noe liknende. Det ønsker ikke jeg å ta sjansen på.

At hunder hilser på hverandre i bånd er etter min mening helt unødvendig, og skaper oftere konflikter enn det skaper hyggelige situasjoner. Nettopp på grunn av båndet – ingen mulighet til å trekke seg unna, hunden er fanget. Husk – det er LOV å si nei. Noen kan bli litt misfornøyde, men jeg vet med meg selv at vi har en god grunn.

HÅNDTERING

Er ikke hunden vant til å bli tatt på, kan møter med dyrlege og andre som av en eller annen grunn skal ta på hunden din bli vanskelige. Det er ikke alle valper som synes det er så greit å bli tatt på, og da må dette trenes. Da mener jeg ikke trenes så hunden ikke har noe valg, men trenes så hunden kan akseptere det og synes det er ok.

En god måte å gjøre dette på er å ta frem hånden, holde den på hundens bryst, vente til hunden sitter stille, si BRA, ta vekk hånden og belønne hunden med en godbit. Repeter mange ganger til du kjenner at hunden sitter stille FORDI du holder hånden på den – belønn dette. Så kan du starte å ta andre steder, akkurat samme fremgangsmåte. På denne måten opparbeider vi en motivasjon til å sitte stille når man blir tatt på, hunden får en forventning til dette. Når den kan det, la andre gjøre det samme slik at hunden opplever det samme med andre mennesker 🙂

Her er Fia 10 uker på golfbanen. Hun øver på å slappe av i alle omgivelser og å ikke bli påvirket av flyvende golfballer.
Bildet er fra Gina Bjerke.

TA MED VALPEN OVER ALT

Det å utsette hunden for nye miljøer er svært viktig. Valpene kan gjerne oppleve noe nytt hver eneste dag, så lenge du som fører påser at de avreagerer og at det blir en ålreit opplevelse for valpen. Ser du at hunden er veldig oppspilt og usikker når dere skal dra, kan det hende du må påregne å være en stund til, og kanskje hjelpe den med å bli komfortabel med omgivelsene (som beskrevet lenger opp). Dersom hunden tar med seg disse vanskelige følelsene (stress) hjem, kan det bli vanskelig å slappe av, og det kan være den utvikler noen forventninger til den situasjonen som du ikke ønsker i det hele tatt.

Ta med hunden på golfbanen, tenk på hvilken atferd du ønsker deg på golfbanen og start å trene på det med en gang! Vil du ikke at hunden din skal løpe etter golfball? Belønn andre ting. Vil du ikke at hunden din skal være opptatt av å hilse på andre hunder når dere er ute for å ta en kaffe eller kjøpe en is? Ikke la den få gjøre det i disse situasjonene, belønn andre ting. Det du belønner i de forskjellige situasjonene er med på å skape en forventning hos hunden.

Husk at belønningene du tilbyr i nye miljøer må være VERDT DET. Det vil si – innmari gode! For eksempel pølser eller annet digg. Det MÅ lønne seg for å få de resultatene vi ønsker.

GRUNNTRENING

Det at hunden vet hva den skal når du møter en situasjon, det bidrar til å gjøre det enklere for hunden. Sitt, gå pent i bånd, følge med osv.

For å gjøre alt dette så mye lettere, er det svært viktig å trene på disse tingene utenfor de situasjonene du virkelig trenger det først. For eksempel å trene på å gå pent i bånd hjemme i hagen før man tar det med seg ut i innkjørselen, så ut på veien, så med mer og mer forstyrrelser. På denne måten vet hunden hva som er forventet av den, og veien til belønning blir ikke så lang som når man skulle starte helt på nytt i en vanskelig situasjon.

Dersom du vil gi hunden din beskjed om å sitte når den er opptatt med noe annet, er det avgjørende at den først er sikker på hva det betyr når det ikke er noe annet å tenke på.

RO-TRENING

Oppdager du hunden i dette bildet? Til høyre på krakken ligger Kava, 9 uker, med på lydighetstrening.

Å kunne slappe av i forskjellige settinger er alfa og omega for at det skal være behagelig å ha med hunden på alt mulig. Det blir mye lettere både å ha den med på besøk til andre, på kafè, i båt, på hyttetur, på konkurranse, på bobiltur og liknende dersom hunden har fått mye trening i å slappe av på ukjente steder.

For at hunden skal kunne slappe av på ukjente steder, er mange av de tipsene som står beskrevet over viktige. For eksempel dette med avreagering, at hunden liker å være sammen med oss og at den er vant med å være med forskjellige steder.

For mange hunder er det vanskelig å slappe av helt av seg selv, og det kan være behov for litt hjelp. På bildet over ser dere en valp som fikset det selv, altså hun la seg til å sove rundt mange ting fordi hun var trøtt og syntes det var ok. På bildet under ser dere at hundene har fått noe begrenset handlingsrom i form av en innhegning, da kan det være lettere. Noen hunder har kanskje behov for å være i bånd slik at det ikke er mulig å gi etter for ulike fristelser, eller få beskjed om å legge seg på en seng (husk grunntrening utenfor situasjonen først så hunden skjønner beskjeden), eller rett og slett være i bur.

Dersom man må starte i for eksempel bur for at hunden skal slappe av, betyr ikke dette at den alltid må være i bur for å roe seg. Øk vanskelighetsgraden sakte. Dersom den roer seg i bur på et sted første gang, ta med buret neste gang, og gjør dette litt, men avanser så til at den skal være i bånd og gjøre det samme.

Hunder er svært tilpasningsdyktige dersom vi legger forholdene til rette for det! Husk belønning og ros, for å bekrefte til hunden at den gjør rett.

Her er et bilde fra en telttur. Tre voksne hunder illustrerer godt for Alma 10 uker at det beste er å slappe av i pausene 🙂

Lykke til med valpetrening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *