Tanker om trening av ro i oppflukt.

Tanker om trening av ro i oppflukt.

Hvordan få en automatisk sitt når rypen flyr? Hvordan få stoppet hunden når den støkker fugl?

For noen er dette noe som man ser på som umulig, noen bryr seg kanskje ikke så mye om det. Men etter å ha mistet skuddmuligheter på ryper pga at hunden løper etter eller premiering på prøve så måtte jeg finne ut hvordan jeg kan lære hunden det. For meg er det et aspekt til på praktisk jakt og det er sikkerhet for hunden.

Hva gjør det så vanskelig å få til på jakt, siden hunden klarer sitt i andre andre situasjoner? som f.eks i parken, i bånd, på byduer. Eller på måkene ved båten?

Grunnen til at hunden ikke setter seg kan være flere faktorer men den største grunnen er at hunden ikke er godt nok trent. Sitt-kommando er ikke generalisert nok som gjør at den ikke er befestet i alle situasjoner og heller ikke når hunden er i drift.

Copyright Herdag Hansen

«Men hunden tar jo stand på duene i parken og når de letter kan jeg sette han. Er han ikke i drift da a?» -jo det er den. Men hunden har kanskje gått der før, dere har kanskje trent sitt der ved en anledning tidligere? Kanskje hunden har blitt korrigert i bånd før, du som fører er kanskje ikke nervøs eller gira, avstanden til hunden er den avstanden du har trent sitt på og hunden er, forhåpentligvis, i vanlig bånd, som gjør at du er nærme og det er hunden smertelig klar over. Hele denne situasjonen er ganske kontrollert og det er ikke det samme som å ha løpt i et selvstendig søk i en halv dag, hunden står på fugl, du er kanskje 100-200-300 meter unna, og rypene letter. Det er utrolige mange faktorer å ta høyde for og det er ikke alle man kan ta høyde for og trene opp i mot. En nøkkel er å få hunden til å assosiere fugl i luften med sitt eller stopp.

Utfordringen kommer til oss som hundefører; å forstå når hunden er i drift og ikke.

Når man skal trene hund i drift er det viktig å ha en god grunnmur på lydigheten først. Dvs at man først trener sitt uten så mye provokasjoner slik at man får befestet kommandoen og at hunden skal sette seg hver gang du sier sitt. Foran deg, på høyre side, på venstre side, bak deg, på 1 meter, 5 meter, 10 meter, osv. Når vi starter å legge på litt provokasjon så vær 100 % sikker på at hunden kan sitt og at hunden mestrer provokasjonen. Det kan hende at hunden trenger litt tid til å tenke seg om, så ha litt is magen og vent ut hunden. Og når den setter seg så må vi belønne! Og hva som er rett belønning for den enkelte hunden kommer vi til å lage et eget innlegg om. Deretter legger man på større og større provokasjon og øker avstanden til deg som fører og hunden tettere på provokasjonen. P.S Det er provokasjonen som setter premissene om hunden slår over i drift eller ikke.

Visionsripan er en treningsmetode som er utviklet av Mattias Westerlund fra Hundskolan Vision i Sverige. Metoden er basert på hvordan hunder lærer og legger opp til mestring hos hunden med steg for steg oppbygging av øvelser fram til ro i oppflukt i jaktsituasjoner. Ved flere anledninger har jeg opplevd en frivillig sitt i jaktsituasjoner når fuglen letter fordi hunden kjenner seg igjen i situasjonen, har en god sitt, kan å sette seg når den er i drift og har en forventning til sitt når den ser noe som flyr eller noe den vil jage.

I 2017 gjennomførte jeg instruktørkurset til Hundskolan Vision og har jobbet sammen med Mattias og dette er en metode som ble innførte på Stenberg Hundesenter og jeg har enda til gode å se en fuglehund som ikke vil jage/girer seg opp av Visionsripan.

Ved å være konsekvent med en sitt kommando – sagt en gang – med belønning hver gang i innlæring og deretter med variabel belønning og generalisering setter man opp grunnmuren man trenger. Når man har grunnmuren på plass er det på tide å øke provokasjon og avstand. Også er det slik at man kommer ikke utenom å trene kontrollert i fugl, for det er jo her hunden skal bli god. Første gang hunden er i fjellet eller på skogen bør du legge det opp slik at hunden lykkes med ro i oppflukt og gi seg i tide. Å legge til rette for suksess er ikke alltid like lett, men ligger grunnlaget der er sannsynligheten for suksess høyere. Den lille jobben du gjør de første gangene i fjellet, vil gagne deg deg så utrolig mye i alle årene som hunden skal jakte – ta stand – sitte i oppflukt og skudd – for deg!

Husk, hunder kan ikke løpe og sitte samtidig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *