En øvelse som gjør hverdagen enklere!

En øvelse som gjør hverdagen enklere!

Innlegget inneholder reklame for Qualipet.no.
Ved bruk av rabattkoden «lineogstine» får du 20% rabatt i nettbutikken!
(utenom godbitpakka, provit, the innocent hound og dyrisk)

Tjorven er godt i gang med innlæringen av denne øvelsen og den har jeg hatt fokus på siden dagen jeg fikk henne.
Ønsker du å lese om hvordan jeg la til rette og løste hverdagen med en valp på 8 uker i huset? Les dette innlegget.
Jeg er totalt avhengig av denne fordi jeg har to andre hunder i huset, en datter på snart 3 år som skal få løpe, synge, danse og kose seg inne uten å bli spist opp av en valp og det finnes nesten ingen problemer man ikke kan løse med den!
I tillegg skal den også brukes som pausestasjon på trening.

Tiki i pausestasjon!

I Catch avdelingen vår har vi denne øvelsen med på omtrent alle kursene våre. Vi tilbyr også privattimer der vi reiser hjem til folk for å hjelpe dem med blant annet forskjellige utfordringer i hverdagen. Eksempler på dette kan være:

 • maser inne
 • følger etter over alt
 • hopper, biter, klorer og overfaller folk som kommer på besøk
 • klarer ikke la besøket være i fred
 • hopper opp i sofaen
 • stjeler mat fra bordet
 • tigger ved matbordet
 • løper etter barna
 • leker og løper inne
 • bjeffer, løper mot døra og stresser seg opp når det ringer på
 • jager, gjeter eller skal bite på rive, kost, snøskuffen o.l
 • følge med på hunden hele tiden når dere er borte hos andre
 • tisser inne både hjemme og borte
 • er ikke glad i andre mennesker
 • kan nappe/bite folk som kommer på besøk
 • usikker hund, kan knurre og vise aggressive signaler mot mennesker som kommer på besøk
 • krangler inne
 • jukker/rir på eiere og fremmede

Kan du kjenne deg igjen i disse hverdagsutfordringene?
Vi anbefaler å trene på kun EN ting som en løsning på de – GÅ I SENGA

Tjorven ligger på teppet, mens vi spiser middag hos mamma.

Slik gjør jeg:
Jeg bruker en porsjon av maten til hunden, alternativ og effektiv fôring er genialt både for raskere resultater og for mental stimuli – les mer om det i dette innlegget.
Jeg introduserer senga/plassen som hunden skal ligge på og setter meg ved siden av. (på dette tidspunktet setter jeg ikke på kommando)
Når hunden er på teppet legger jeg maten ned på teppet – dette gjør teppet til en magnet!
Om maten presenteres fra hånda er det lettere for at hunden går av så fort man begynner å trekke seg vekk – hunden vil følge etter hånden som maten kommer fra. Noen hunder går også inn i «treningsmodus», men her er vi ute etter ro så legg maten ned på teppet.
Tenk over hva hunden skal gjøre! – ligge rolig, slappe av og sove på plassen uavhengig av hva vi gjør. Et tips er og ikke belønne hunden for å se på deg, men når den leter etter mer mat på teppet eller når den er rolig.

Om hunden du ikke har en kommando for at hunden skal legge seg ned, gjør ikke dette noe.
Belønn den for å bli værende på plassen, den kommer til å legge seg ned etter hvert og det er på grunn av belønningsplasseringen (mat på teppet).
Med denne øvelsen lærer du også hunden å kontrollere stressnivået sitt, for når den er i senga skal den være rolig – uansett situasjon.
Kanskje den viktigste tingen er at på dette tidspunktet har jeg ikke satt på kommando enda, jeg ønsker at hunden skal vise meg en tydelig forståelse av oppgaven før jeg gjør det. MEN fri-kommando «værsågod» etablerer jeg allerede første gang jeg trener på det. Da starter jeg tidlig med å lære hunden at den ikke får gå av før jeg sier det.

Jeg gir Tjorven alle måltidene med Vom servert på forskjellige slikkematter i senga, dette er spesielt i de situasjonene jeg ikke har så god tid til å trene. Slikkemattene er mentalt stimulerende, fremmer ro og ved å gi henne disse i senga skapes det også en annen forventning til plassen – maten spises her.
Det samme gjelder om hun får noe å tygge på, om det er en en gulrot eller et tyggeben skal hun spise dette i senga – går hun av senga med det hun tygger på så tar jeg begge deler med meg tilbake.
Slikkemattene jeg bruker finner du her og tyggebenene her 🙂

Fortsett slik:

 • når du tydelig ser at hunden begynner å få en forståelse av dette, kan du legge på ønsket kommando i det hunden er i senga.
 • den skal være på teppet i tre sekunder før du belønner den.
 • om den går av teppet uten at du har gitt den fri- kommando – tar du den vennlig, men bestemt i halsbåndet, fører den tilbake til senga mens du sier «gå i senga» i det hunden er på teppet – slipp halsbåndet når du kjenner at hunden er rolig.
 • reis deg opp eller gå vekk, se at hunden blir værende der før du går inn igjen for å belønne den.
 • kommandoen sier du kun èn gang, om hunden ikke går på plassen sin så henter du den i halsbåndet – dette er for å gjøre din første kommando gjeldene.
 • generalisering – tren på det over alt for å gjøre øvelsen på pålitelig som overhode mulig. Da får du en hund som finner roen uansett situasjon.
 • når jeg trener på dette er målet mitt at Tjorven skal sovne, da står jeg i situasjonen helt til det skjer og det er rett og slett fordi da vet jeg at hun er helt rolig = mål oppnådd!
  Om hun sover i to timer eller bare i tre minutter kan du gjøre som meg og telle hvor mange ganger du har seiret. 1-0 til deg for hver gang hunden sover – dette for å holde motivasjonen oppe 🙂
Tjorven sovnet på teppet inne på en Kafè med masse mennesker rundt som både satt rolig og var i bevegelse.
Dette tok hvert fall 1,5 time!

Med denne oppskriften kan du be hunden din om å «gå i senga», den hører på din første kommando og blir værende der til du sier at den skal gå av.
Og det er kun fordi du har vært flink å trene på det, dette kommer ikke gratis i valpepakken som fulgte med når du kjøpte den!
Husk å trene på det i alle situasjoner du kan: hjemme, i familieselskap, bursdager, hos andre, ute i hagen, når det ringer på døra, når det kommer noen på besøk, når andre hunder går forbi, når ungene leker inne og i forskjellig støynivå.

Tjorven er nede for telling i familiebursdag!

Noen kamper er verre en andre – det kan jeg skrive under på.
Om dere følger med på min private Instagram har dere kanskje sett at denne treningen går litt i bølgedaler.
Tjorven begynner å bli ekstremt god på å ligge i sengen hjemme, men borte syntes hun det er vanskelig – 104 ganger førte jeg henne tilbake på teppet før hun sovnet i en bursdag.
Men jeg lover, de verste «kampene» er de som gjør størst forskjell 🙂

Smør deg med god tålmodighet, for det er viktig og ikke bli sint og la følelsene ta overhånd! Tenk at det er en kamp som er verdt å stå i for den kommer til å forandre hverdagen med hunden, kanskje hele hundeholdet ditt – totalt 🙂

Bildet er hentet fra et av høydepunktene «Tjorven☆» på min private Instagram.

Lykke til med treningen og husk å holde tellingen på seierne dine!!
Tagg oss gjerne på Logrendehaler Instagram når dere trener. Vi deler så vi kan feire alle seiere sammen med dere 🙂2 kommentarer til «En øvelse som gjør hverdagen enklere!»

 1. Hei!
  Hvordan går du fram for å lære fri-kommando med en gang? Har så vidt begynt å prøve å lære valpen å gå i senga. Men valpen skjønner jo ikke dette med en gang, og går av senga flere ganger. Når skal jeg gi henne fri-kommandoen?

  1. Hei 🙂
   Jeg starter med å gi fri-kommando fra første gang jeg trener på det. Så når jeg bestemmer at hunden kan gå ut av senga så sier jeg «vær så god» allerede ved første økt. Her er det viktig at jeg er konsekvent og følger opp om jeg ikke har gitt fri-kommando = føre tilbake i senga.
   Da lærer hunden at den skal ligge rolig uavhengig av situasjon/forstyrrelse helt til den hører det magiske ordet 🙂

   – Line Emilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *