Sladder – det har vi bruk for!

Sladder – det har vi bruk for!

Det første jeg tenker på når jeg hører ordet sladder, er »sladrehank skal selv ha bank». Det er fordi det er et negativt ladet ord for meg, og jeg tror det er rimelig å anta at det er slik for de fleste av oss. Å sladre har synonymer som baktale, angi, forråde og avsløre. Men kan det også bety noe annet? Selvsagt, i hundetrening er det å lære hunden å sladre en ganske smart treningsstrategi. I dette innlegget skal jeg si noe om hvorfor.

Sladretrening – hva er det?

Det er kort sagt at hunden sier ifra til oss når den møter en bestemt forstyrrelse. Det betyr rett og slett at vi går inn og styrer hundens reaksjon til en forstyrrelse ved å belønne den i stedet for å la den reagere selv.

Målet er at hunden ved feks møtende hund (eller selvvalgt forstyrrelse) skal holde den posisjonen den har, og eventuelt ta kontakt med oss. Det viktige her er at den har den reaksjonen vi ønsker. Posisjonen kan være sitt, gå pent i bånd, lineføring/fri ved fot, snuse i bakken eller hva som helst.

Dette er en teknikk som benyttes mye i trening av for eksempel passeringsproblemer, hvor hunder utagerer på andre hunder eller andre ting man møter. Det brukes også ganske mye på nervøse og usikre hunder. Når teknikken benyttes i forbindelse med slike utfordringer kalles det motbetinging. Grunnen til det er at vi går inn å jobber med hundens følelser og reaksjon. Dersom hunden utagerer når den møter en annen hund på tur, kan vi si at synet av en annen hund er betinget med denne reaksjonen for hunden. For å endre denne uønskede reaksjonen må vi legge inn jobben med å betinge synet av en annen hund med noe annet enn den reaksjonen.

Der kommer denne treningen inn. Hva hvis vi kan få synet av en annen hund til å bety å ta kontakt med fører for å få noe til å skje?

I denne videoen trener Line med Tjorven (16 uker) mens vi forstyrrer rundt. Det Line belønner er at Tjorven kikker på de forskjellige forstyrrelsene. På disse forstyrrelsene er det naturlig for Tjorven å sjekke ved å gå imot, Line ønsker at hun skal velge å samarbeide med henne i stedet for å sjekke ut forstyrrelsene.

Er sladretrening noe for meg?

Line og jeg benytter oss svært mye av denne måten å jobbe på gjennom kursene vi har i CATCH Gjøvik. Vi bruker det på valpekurs, hverdagslydighetskurs, innkallingskurs, gå pent i bånd, selvkontroll… Ja, omtrent på alle kursene vi har!

Nå er det ikke sånn at de vi har på kurs har problemer, men vi har funnet stor nytte i å bruke dette forebyggende. Vi jobber etter målet å styre hvordan hunden reagerer på forskjellig påvirkning, slik at vi unngår å utvikle feks passeringsproblemer, og styrker selvtilliten til usikre hunder allerede fra den er valp – før vi vet om det er et problem!

Det synes vi er lurt. Så ja – det er for alle 🙂

Hvordan gjør man det?

I korte trekk – belønn når hunden kikker på en forstyrrelse på den måten du ønsker. Antageligvis i ro med kroppen og med en avslappet holdning.

Får du ikke frem dette – er du for nær.

Jobb deg nærmere og nærmere forstyrrelsen i løpet av øktene, men ha fokus på at hunden er rolig og at du har den reaksjonen du ønsker deg før du avanserer treningen.

Det kan ta tid, men det er vel verdt det 🙂

Dette er økt 2 fra den forrige filmen, hvor forstyrrelsene er mer basert på lyd enn bevegelse. Tjorven reagerer noe på lyd, dette kan vi se på ørene hennes i filmen. Det Line belønner her er altså den reaksjonen – slik at Tjorven skal assosiere positive ting, og ikke en eventuell sensitivitet for lyd skal befestes. Line går inn og styrer konsekvensene av påvirkningen.

Men jeg har jo ikke et problem, hva skal jeg med det?

Det viktigste for meg når jeg trener hund er at jeg kan stole på den, at jeg kan ha den løs når vi trener og at jeg kan ha den løs på tur. På grunn av dette vil jeg så mye jeg kan gå inn å styre hvordan min hund reagerer på ting vi møter.

Ting kan plutselig bli et problem, ting som vi ikke anser som et problem kan eskalere til å bli et.

Vår filosofi er at det er enklere å jobbe forebyggende og kanskje unngå et problem, enn å måtte gå på en stor jobb etter at problemet har oppstått.

Og hvor ålreit er det ikke når hunden din bare sitter rolig og kikker på andre hunder som går forbi, fugler som flyr og blader som flyr i vinden? Når hunden fortsetter å gå pent i bånd uten å bry seg om den møtende chihuahuaen som kjefter og smeller fordi den så en deilig middag i hunden din (selv om vi vet at den ikke hadde orket å spise hele)?

Noen hunder er naturlig rolige og så trygge at selv ikke den digre hunden som eieren må gå rundt en lyktestolpe for å holde fører til en reaksjon. Men det er også veldig mange som ikke er det.

Alt i alt, som nevnt tidligere – vi synes dette er supersmart, kanskje den viktigste ingrediensen i miljøtreningen!

Dersom du ønsker å få tips til hvordan du kan jobbe med dette i praksis, enten du har et problem eller ei – bli med på vår inspirasjonsgruppe på Facebook. Trykk på linken for å lese mer og for å få vite hvordan du kan bli med 😀

2 kommentarer til «Sladder – det har vi bruk for!»

  1. Så bra du likte det!
   Kommer mer om dette temaet etterhvert også, jeg bruker det masse på Tjorven og er utrolig nyttig i så mange situasjoner 🙂

   Takk, ha en fin søndag videre du også!

   – Line Emilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *