Hund i trening og et nytt spennende tilbud fra Line og Stine!

Hund i trening og et nytt spennende tilbud fra Line og Stine!

I januar hadde jeg en hund hjemme hos meg for å trene den litt – schæferen Vita! Dette er en hund jeg kjente litt til fra privattimer, hvor eieren tok kontakt på grunn av at de hadde behov for hjelp i treningen sin.

Vakker hund. Vita – 8 mnd

Vita er som nevnt en schæfer på 8 mnd. Eieren forteller at hun har bjeffet mye helt siden hun kom til dem, og at dette er noe som er vanskelig å få bukt med. Denne bjeffingen har lett for å eskalere i møtesituasjoner på tur samt på treninger. Eieren ønsker å trene hunden i hundesport. I tillegg til mye bjeffing ute er det også en del lyd inne, varsling på lyder og det meste, samt noe stress. Vi hadde privattime hvor vi trente på teknikker eieren kunne bruke, men det er, som sikkert flere kjenner seg igjen i, både slitsomt og fortvilende når man ikke får kontakt med hunden sin og opplever at ingen ting fungerer. I den forbindelse ble vi enige om at hun skulle være hjemme hos meg en stund.

I perioden skulle jeg jobbe med følgende:

  • Demping av bjeffing i miljø
  • Ro innendørs
  • Komme tilbake med leke

Dette med bjeffing er en utfordring som ikke alltid er like enkel å jobbe med. Det viktigste for meg var ikke nødvendigvis å finne ut hvorfor hun bjeffet, men å finne ut hva jeg kunne gjøre for å få henne til å komme ut av det raskest mulig. Jeg brukte mye anledninger til å ta med hunden på butikken når jeg skulle dit, for å trene noen minutter utenfor. Vi gikk mye på tur, for å møte mennesker og hunder, vi tok flere turer til kjøpesenteret både for å trene ute og for å trene inne i dyrebutikken.

Teknikken jeg brukte som fungerte aller best var så enkelt som å rygge bakover når hun bjeffet, vente til hun fulgte meg, og belønne det. Så jobbe i retning av det hun reagerte på. I tillegg brukte jeg mye sladretrening/motbetinging, som skal få sitt helt egne innlegg litt senere, for å jobbe med assosiasjoner.

Hundenes reaksjon på ting de møter kan for meg være to ting – ønsket eller uønsket, da må jeg inn å enten belønne, for å øke sannsynligheten for at det skjer igjen. Eller korrigere, for å prøve å forhindre/gjøre mindre sannsynlig at det skjer igjen.

Eksempel 1: Hunden ser et menneske, den kikker på mennesket, holder seg i ro, kanskje logrer litt. Dette er en reaksjon vi ønsker, denne vil jeg belønne for eksempel med ros, godbit eller noe annet hunden opplever som morsomt/godt.

Eksempel 2: Hunden ser et menneske, den begynner å bjeffe og kaster seg frem i båndet. Dette er en reaksjon jeg ikke ønsker, så denne vil jeg korrigere for eksempel ved å få hunden til å sitte, rygge bakover så hunden må bevege seg vekk fra det den trekker mot eller å si nei. Her handler det om hva som fungerer for den enkelte hunden, og som da i sin tur fører til noe vi kan belønne (se eksempel 1, som naturlig nok er målet med all korrigering)

Vita kan gjerne reagere som i eksempel 2, og ved å korrigere som nevnt i eksempelet ble det raskt enklere for henne, og bjeffingen avtok. Ved å gjøre dette hver gang opplevde jeg at hun raskere valgte å ta kontakt med meg eller finne på noe annet, som tar meg tilbake til eksempel 1 og utløser belønning. Slik er hundetrening en fornøyelig runddans, dersom man har fokus på hva det er man ØNSKER at hunden skal gjøre, i stedet for å ha fokus på hva den gjør galt hele tiden.

To fine jenter på tur i kulden. Gjennomsnittstemperaturen var -18 de tre ukene Vita var hos meg!

Her hjemme var det plutselig to store hunder i huset, og med to små barn krever det litt organisering. Aktiviseringsleker som slikkematter og det å ligge i senga/være i ro ble mye brukt. Det er interessant å se hvor lett det kan skli ut på egen hund når man plutselig jobber intenst med det igjen – resultatet var at Vita var flinkere enn Kava! Det er jo ganske morsomt, da!

Vita var hos meg i tre uker, nå er hun tilbake hos eieren sin, og de er i gang med trening. Vi skal ha flere privattimer, og de er med meg på treningsgruppe for gå pent i bånd og passering annenhver tirsdag gjennom CATCH Gjøvik.

Det kommer flere utdrag fra tiden med Vita senere på bloggen, følg med 🙂

Et nytt og spennende tilbud!

Line og jeg har lenge snakket litt rundt å lage en treningsgruppe for å inspirere andre til hundetrening, om det er hverdagslig trening, konkurransetrening eller hva det skal være – vi hadde lyst til å inspirere. Så vi laget en Facebook-gruppe for akkurat dette!

Høres dette spennende ut?? Klikk her for å lese mer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *