Luke 18: Skuddtilvenning og jakthunder

Luke 18: Skuddtilvenning og jakthunder

Innlegget inneholder reklame for jakttrening.no
Om dere bruker rabattkoden «herdag10» i dag, får dere 10% på nettbutikken!

For jakthunden vil skuddet være noe som preger den, enten positivt eller negativt. Hunden kan forbinde skuddet med noe positivt; f eks apport av felt vilt eller noe negativt som vil gjøre at hunden blir preget eller redd. En jakthund som tar til seg skudd på en negativ måte er ikke noe hyggelig jakte for, hverken for jegeren eller hunden.

Skudd er noe jeg trener på med mine jakthunder, men før jeg starter treningen tenker jeg igjennom hva jeg ønsker at skuddet skal bety til slutt. Skal skudd være et signal for å sette seg, stopp, oppmerksomhet i retning av skuddet eller ingenting?

Og uansett hva jeg bestemmer meg for at skuddet skal bety til slutt starter jeg alltid med å lære hunden at skuddet betyr ingenting. Da benytter jeg meg av habitueringsprinsippet. Det er det prinsippet jeg brukte i innlegget «Hjelp, det ringer på døra».

Grunnen for det er at skuddreddhet er en arvelig egenskap, og hvis hunden er skuddredd vil det stresspåslaget gjøre at den ikke vil ta til seg noe læring hvis jeg skal lære hunden at skudd er sitt f.eks. Men hvis jeg først lærer hunden at skudd ikke betyr noe, så kan jeg lære hunden at skudd betyr f.eks sitt.

Så hvordan gjør jeg det.

Jeg starter når hunden er valp med å utsette den for skudd lignende lyder. Kontrollert og på god avstand selvfølgelig. Ballonger kan være et godt tips, eller så har jakttrening.no en adapter til kaliber 12 halge for .22 blanks. Denne adapter har jeg brukt med godt resultat. Det som er viktig er at du har kontroll på når skuddet kommer så det lønner seg å alliere seg med en venn.

.22 adapter til hagle. Fås kjøpt hos jakttrening.no

Min fremgangsmåte er:

  • ha valpen i bånd og gå i mot den som hjelper deg. Ha avklart et tydelig signal for når det skal smelle.
  • når jeg er på ca. 50-75 meter går smellen. Det er viktig at du er helt uberørt når det smeller og fortsetter å gå i mot den som hjelper deg.
  • Første gangen smeller jeg bare en gang, men gjentar dette flere dager på rad. Og går litt nærmere og nærmere for hver dag.
  • Blir valpen redd og kaster seg bakover eller vil bort fra deg så bare hold den i kort båndet og vær rolig. Ikke gi hunden noe reaksjon. Når valpen er rolig fortsetter du å gå. Neste dag gjør jeg det samme, men da kommer smellet enda tidligere, kanskje på 80 meter.

Når jeg går over til 9mm startpistol bruker jeg samme oppskrift som ovenfor.

Når hunden ikke har noe reaksjon ved skudd kan jeg begynne å lære hunden hva jeg ønsker at skuddet skal bety. Enten om det er sitt, bli sittende, stopp eller fokus mot lyden. Når jeg starter jeg innlæringen på hva jeg har bestemt meg for tenker jeg alltid – Det nye før det gamle –

Noen liker å ta med hunden til skytebanen for å tilvenne hunden til skuddet. Og det kan være en måte å gjøre det på hvis man ønsker. Jeg benytter meg også av skytebanene men ikke før hunden har lært seg at skuddet ikke betyr noe. Da bruker jeg skytebanen for å få mengde trening på påvirkningen. Grunnen for at jeg ikke gjør det i starten er at jeg vil være i kontroll på når det smeller. Den kontrollen mister jeg på skytebanen og det samme med lyden av smellet. Det er stor forskjell på en 6,5×55 mm med lyddemper og 9,3×62 mm udempet.

Bella under ett av stegene som skal ende med at jeg kan skyte mens jeg er innenfor en 1 meter av henne.

Uansett hvilken jakthund du har bør du skuddtilvenne hunden. Alle jakthunder får et forhold til skuddet og hvis vi som hundeførere kan, i det minste, lære hunden at skuddet ikke betyr noe slipper vi å tenke på om hunden ble skuddredd i den jaktsituasjonen. En elghund, feks, bør trenes til at den blir vant med skudd avfyrt på rundt 10 meter fra hunden uten at den reagerer på smellen.

Her er border collie Tiki til Line under en MH-test. Skudd er det siste testmomentet og Tiki er skuddfast!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *