Luke 15: Enkel søkstrening – og et svært nyttig tips!

Luke 15: Enkel søkstrening – og et svært nyttig tips!

En ting jeg er glad i å bruke matporsjonen til – er søk! I forskjellige former og varianter. Kava synes også søk er veldig gøy, og som det matmonsteret hun er gjør hun mye for tørrfôret sitt. Det er viktig å tenke på at det kanskje ikke er alle hunder som fungerer sånn, enkelte har behov for å søke etter noe med høyere verdi enn tørrfôr. Dersom du ønsker å jobbe med akkurat det – ta en kikk på innlegget mitt om hvordan du kan droppe matskålen på en konstruktiv måte, og hva som er fordelene med det.

Til å trene søk kan du bruke det du har liggende, det er absolutt ikke nødvendig å kjøpe seg masse fancy utstyr når man har tilgang på et hav av muligheter bare ved å bo et sted og leve et vanlig liv. Jeg har for eksempel bestilt noen julegaver som tydeligvis trengte ekstremt god polstring:

Perfekt!

Når jeg fikk denne i posten var jeg veldig glad, ikke på grunn av det den fraktet, men rett og slett på grunn av emballasjen. Kan sammenliknes litt med en 1-2 åring på julaften: Er det papiret eller gavene som er morsomst?

Jeg er en stor fan av at hundene skal utfordres med oppgaver, og dette så jeg var en super oppgave for min hund. Min hund har litt erfaring med forskjellig søk, og har søkt mye med tomflasker, pappesker og diverse ting som lager lyd. Hun har dermed opparbeidet seg en viss selvtillit innenfor disse oppgavene, så da er det viktig å utfordre henne litt. Det fikk jeg absolutt gjort med denne oppgaven. Jeg valgte å la den være som på bildet, og stående. Jeg la den ikke ned på siden for å gjøre det lettere for henne denne gangen – her er det bare å finne ut av det selv.

Da det viste seg å bli en vanskelig oppgave, ble videoen litt lang. Derfor la jeg til kommentarer på den. Det er mye å se i videoen, blant annet hvilke valg hunden min tar når det blir vanskelig og hva slags påvirkning hun trenger.

Se video med kommentarer:

I videoen ser vi at akkurat denne oppgaven blir alt for vanskelig når det er kun fôrkuler som ligger oppi. Da kan det være en idè, slik jeg gjør her, å legge til noe annen mat med høyere verdi. Det som skjer da er at hun får en ny motivasjon og greier å holde ut lenger.

Jeg synes det er utrolig spennende å observere hunden min når hun løser forskjellige oppgaver. På den måten blir jeg bedre kjent med henne, jeg blir obs på hennes styrker og svakheter og kan lettere hjelpe henne i situasjoner som blir vanskelige. Dette med observasjon gjelder i alle mulige situasjoner; når hun løper løs med andre hunder, når hun er sammen med barna, når hun møter nye mennesker og hunder, når det smeller fyrverkeri, når andre mennesker leker med henne, når hun er på besøk borte hos noen osv.

Eksempel fra videoen: Ved 13.40 skjer det noe. Noe som tydelig gjør det litt vanskeligere for henne å fortsette. Derfor er jeg inne og legger i noen flere GODE godbiter slik at hun skal fortsette å jobbe til tross for det som skjedde.

Vær interessert i hva hunden din viser deg, og bruk det aktivt! Det kan gjøre både trenings- og hverdagssituasjon lettere.

Jeg slutter aldri å observere min hund, og jeg synes det er like spennende hver gang!

Synes du det er vanskelig å vite hva du ser? Les deg litt opp på hundespråk, observer så mange hunder du kan i så mange settinger du kan. Oppsøk en hundepark og observer (for ordens skyld, jeg slipper ikke min hund med ukjente i hundepark, men jeg vil gjerne gå dit for å observere og lære)

Andre ting du har som hunden kan søke i: Et håndkle? Doruller? Sofaen? Rundt i stua? Kun fantasien vår som setter grenser, hundens nese har (nesten) ingen grenser!

Vi har flere innlegg på bloggen som omhandler dette med søk i ulike former. Dersom du har lyst til å se litt nærmere på dette kan du ta en kikk på pappeskesøk, godbitsøk på ting som finnes ute og 5 tips til hjemmeaktivisering.

Det øverste bildet er innsendt av en følger, trykk på ikonet nedenfor for å sjekke ut profilen:
Jule-drever-tog
Tusen takk for bidraget til julekalenderen vår 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *