Luke 10: Shaping – tilnærming til sele/halsbånd

Luke 10: Shaping – tilnærming til sele/halsbånd

Innlegget inneholder reklame for Qualipet.no.

Noen hunder synes det er skummelt og/eller ubehagelig å ha på seg sele. Vi får ofte spørsmål om dette på kurs og på privattimer, for det virker som det er noe som gjelder mange hunder. Derfor har jeg lyst til å dele en måte man kan jobbe med dette og gjøre det spennende for hunden – ved bruk av shaping.

Shaping vil altså si at man former frem en atferd trinn for trinn gjennom gradvis tilnærming til sluttmålet eier har bestemt seg for.
Les mer om shaping generelt i dette innlegget der Line har beskrevet det mer utfyllende!

Når jeg trener shapingøkter bruker jeg som regel små godbiter, dette er fordi det i løpet av en slik økt gjerne blir noen godbiter å servere. Når man bruker en del godbiter på en økt er det fint at disse ikke er så store at hunden blir mett og ikke har lyst til å jobbe mer! Feelwell treningsgodbiter fra Qualipet er perfekt til dette!

De som heter training treats har en super størrelse til trening – pluss at hundene synes de er veldig gode!

Hvorfor jobbe med selen på denne måten?

Ved å jobbe på denne måten gir vi hunden mulighet til å tilnærme seg selen i sitt eget tempo. Her overlater vi kontrollen til hunden, noe som gjør at den kan bruke den tiden den selv ønsker. Vi er tålmodige, og belønner fremgang.

Bruk en sele som du kan holde på denne måten i starten. Denne kan holdes helt åpen, slik at det blir enklere for hunden å utføre oppgaven.

Er det ikke kjappere å bare ta på hunden selen, sier du? Jo, selvsagt. Men det er det ikke alle som har lyst til, og det er ikke sånn at man nødvendigvis blir kvitt frykten eller det slutter å være ubehagelig for hunden ved at man tvinger den. Noen liker å gjøre det på denne måten som jeg viser her, mens andre liker ikke å bruke tid på det – opp til hver enkelt 🙂

Hvor man starter kommer selvsagt an på hva som er utgangspunktet for den enkelte. Noen hunder synes som nevnt tidligere at det er skummelt, noen har bare ikke så lyst og noen synes det er litt ubehagelig 🙂

Når jeg trener på dette vil jeg at hunden selv skal finne ut av hva vi skal, derfor presenterer jeg tydelig frem selen for å få hunden til å snuse på den – eller bare se på den først. I det den gjør det må vi være klare sånn at vi kan klikke, og bekrefte for hunden at det er dette vi ønsker mer av! Som på bildet bruker jeg en sele hvor hunden lett finner åpningen der hvor hodet skal inn.

Før jeg starter har jeg følgende klart:

  • Godbiter
  • Klikker
  • Leke til jackpot
  • En gjennomtenkt plan for hver økt – slik at jeg vet hva jeg skal belønne. Planen kommer an på hvilket nivå du er på, altså hvor mange ganger du har gjort det og hvor ubehagelig hunden synes det er!

Film med kommentarer:

Plassering av belønningen:

Som dere ser i filmen plasserer jeg belønningen gjennom selen slik at hunden til en viss grad må ha hodet gjennom selen. Etter hvert som hunden forstår oppgaven bedre kan jeg dra godbiten litt bakover for å hjelpe hunden til å komme lenger inn i selen (etter jeg har klikket, all atferd før klikket skal være frivillig uten påvirkning fra meg).

Når jeg driver med frivillig atferd tenker jeg på at jeg for hundens del raskt skal komme til det steget at vi setter på kommando, når vi har trent inn en ting ønsker jeg stimuluskontroll = at hunden kun utfører atferden når den får den rette beskjeden.

Dette gjør at det raskt blir lettere for hunden, enn om den famler i blinde i lang tid og lurer på om den møter kriteritet!

I denne settingen vil jeg sette på kommando når jeg kommer dit at hunden trykker hele hodet sitt inn i selen når selen blir presentert. Etter det vil jeg kaste en godbit vekk fra selen og la hunden vise meg at den har skjønt oppgaven. I det hunden trykker hodet sitt gjennom, setter jeg på kommandoen de første gangene – så flytter jeg kommandoordet sånn at jeg til slutt kan si kommandoen med det resultat at hunden trykker hodet inn i selen.

Viktig å tenke på:

  • Hold selen rolig, la hunden komme til selen og ikke omvendt.
  • Motstå fristelsen til å flytte på selen når hunden nesten er gjennom – flytt heller på godbithånden din sånn at du får den til å komme lenger gjennom av seg selv.
  • Bruk korte økter på dette, det er veldig slitsomt for hunden, spesielt når den er redd – så avslutt før det blir mye feil. Et par minutters økter, eller kortere, er nok!

Husk at du får 20% på nettbutikken til Qualipet.no ved å bruke rabattkoden »lineogstine».

Vil du lese flere shaping-innlegg? Hva med hodet opp i utgangsstilling eller gå i senga?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *