Shaping – «Gå i senga» som pausestasjon på trening.

Shaping – «Gå i senga» som pausestasjon på trening.

Dette innlegget inneholder reklame for Qualipet.no og Kreativhund.no.

Shaping vil altså si at man former frem en atferd trinn for trinn gjennom gradvis tilnærming til sluttmålet eier har bestemt seg for.
Les mer om shaping i dette innlegget der jeg har beskrevet det mer utfyllende!

Bildet er tatt av Herdag Hansen.

Jeg bruker en seng, et teppe eller et bur som pausestasjon når jeg trener hundene mine, dette gjør treningen veldig effektiv og ikke minst en super måte å trene ro på. Hunden skal kunne ligge å slappe av like godt når det er mange hunder ute å trener som om det bare er en hund ute å trener.


Vi har også stort fokus på å bruke «gå i senga» som pausestasjon når vi holder kurs i CATCH Hundetrening Gjøvik. Da praktisere vi ofte at halve kursgruppen er ute å trener, mens den andre halvparten har hundene i pause.
Dette er noe vi anbefaler alle å trene på, da det er et supert hjelpemiddel i enhver treningsøkt eller hverdagssituasjon. Når du for eksempel deltar på kurs vet du at hunden slapper av mellom slagene, samtidig som du har den lett tilgjengelig. Hvis du er borte hos noen kan du trygt be hunden om å legge seg, du vet den blir der og at den slapper av. Og ikke minst er det deilig å ha en rolig og behagelig hund hjemme som kan henvises til senga si om den er i veien.

Slik planlegger jeg treningen min:
1. Dele opp godbiter som hunden liker og vil ha mer av
2. Finne frem en klikker så den er klar før økten begynner
3. Sette meg et kriterie = hva hunden må gjøre for å få belønning
4. Legge en plan på hvor mange repetisjoner hunden skal klare før jeg tar en lekepause eller går videre med treningen
5. Hvilken belønningsplassering skal jeg bruke for å raskere oppnå progresjon i treningen?

Bildet er hentet fra Qualipet.no.

1. Godbiter
Disse godbitene er produsert av 100% fersk single protein kjøtt.
Korn og glutenfri – ingen tilsetninger, ingen konserveringsmidler, ingen biprodukter og er egnet også for råfòrere!
Konsistensen kan sammenlignes med kalkunkorv. De er faste nok til å dele opp godbiter i ønsket størrelse og veldig fin å fylle aktivitets-leker med.

Hundene mine elsker de for de både smaker og lukter godt!
Disse kan bestilles her!

2. Min favoritt klikker.
Denne klikkeren har forandret mine økter der jeg er avhengig av klikker, fullstendig. Å ha muligheten til og enklere kunne belønne med samme hånd som jeg har klikker i, for å ha bånd eller leke i den andre er helt fantastisk. Og når jeg er ferdig med å leke, så slipper jeg å lete etter klikkeren som henger i jakka. Helt fantastisk!
Den jeg har er i M og sitter godt fast på fingeren.

De kan kjøpes i str S,M,L og XL og du får kjøpt de i mange forskjellige farger på Kreativhund.no!

Slik ser treningsplanen min ut, som jeg fyller ut før jeg skal trene!

3. Jeg skriver en treningsplan som inneholder en detaljert kriterieplan før jeg begynner økten, siden dette kan gå veldig fort og kriteriene endrer seg fort underveis.
Det kan også selvfølgelig oppstå situasjoner der kriteriene må være enklere enn dette jeg har beskrevet, men det varierer fra hund til hund og fra hundetrener til hundetrener. Noen hunder er mer klikkerkloke enn andre og de hundetrenerne som er vant med å bruke shaping er naturlig flinkere til å ha is i magen = vente ut hunden sin, enn de som ikke bruker det mye i treningen sin.

Mitt første kriterie = belønne hunden for å vise interesse for sengen
Her må jeg legge opp til at det er lett for hunden min å forstå oppgaven, så derfor gjør jeg følgende:
– sørger for at jeg har klikkeren festet på fingeren
– har mange godbiter i hånda
– senga har jeg under armen når jeg henter hunden også legger jeg den ned i det hunden min har hodet rettet mot meg
– dette skaper en umiddelbar interesse hos hunden (ser på senga, lukter på senga o.l.) som jeg belønner raskt = «KLIKK» og en godbit havner i senga
– En viktig detalj som kan være lett å glemme her er å ha fokuset rettet mot senga – ikke hunden. På denne måten tilrettelegger vi for at det skal være så enkelt som mulig for hunden å forstå hva vi vil. Dersom vi møter blikket til hunden er det veldig lett for at den kan misforstå og tro at den skal fokusere på kontakt med oss.

Kriteriet endres = få hunden med alle 4 labbene i senga
– når godbiten kastes i senga er det lettere å få hunden oppi senga, med dette får vi kanskje en labb eller flere i senga = «KLIKK» ny godbit i senga
– på dette stadiet er det viktig å ha is i magen og ikke gå for for langt tilbake på kriteriene = på dette stadiet er det ikke godt nok å belønne hunden for å bare snuse på senga
– så venter vi på flere labber eller større deler av kroppen i senga = «KLIKK» ny godbit i senga
– når hunden tilslutt står i senga med alle 4 labbene = «KLIKK» ny godbit i senga

Kriteriet endres = bli værende i senga og sjekke om den går frivillig tilbake
– når hunden står i senga nå, venter jeg litt før den får en til. Dette forsterker at hunden blir værende i senga= når hunden har spist godbiten i senga skal den se på meg, tydelig bli værende i senga = «KLIKK» ny godbit i senga
– når hunden har fått 4-5 godbiter i senga på samme måte som punket over, løser jeg den ut ved å kaste en godbit ut fra senga. Dette gjør jeg for å sjekke om den frivillig går tilbake, om den gjør det og med alle 4 labbene i senga = «KLIKK» ny godbit i senga

Kriteriet endres = nå vil jeg at hunden skal legge seg i senga
– hunden har fått masse belønning for å være i senga. Så når vi skal vente ut at hunden skal legge seg ned husker hunden at den hvert fall skal bli værende der = et godt utgangspunkt
– når hunden står i senga, holder vi tilbake belønningen og venter til hunden tilbyr en annen atferd enn å stå i ro
– et lite tips om det stopper litt opp er å belønne at hunden senker hodet ned mot senga. Siden vi har kastet godbiten så hunden må spise fra senga er det store muligheter for at den prøver å lete etter flere – BELØNN DET.
– når hunden ligger i senga og har fått flere belønninger for dette så er det kun det jeg belønner = at hunden ligger i senga
– på dette stadiet kaster jeg ikke lenger godbiter i senga, men jeg bruker omvendt lokking for å forsterke at hunden blir liggende
– kaster også en godbit ut fra senga, for å kvalitetssikre at hunden har forstått oppgaven = etter den har spist godbiten som ligger utenfor sengen, går den tilbake til senga, legger seg ned og blir værende der.

Bildet er tatt av Herdag Hansen.

Kriteriet endres = hunden skal tilby atferden frivillig flytende også skal jeg sette på kommando
– nå som jeg har shapet frem den atferden jeg ønsker = hunden går i senga, legger seg ned og blir værende der og den er flytende = en atferd er flytende hvis den alltid utføres med fart og presisjon.
– så når jeg er sikker på at hunden går tilbake til senga og legger seg ned, ønsker jeg å sette på kommando
– dette gjør jeg i førsteomgang når hunden er i senga, rett før den legger seg ned = «senga», hunden legger seg, «KLIKK» godbiten presenteres i omvendt lokking
– på dette stadiet kaster jeg ikke lenger godbiter ut av senga for å kvalitetssikre at hunden går tilbake, men jeg innfører en «fri-kommando» = hunden skal ikke gå ut av sengen før jeg sier ifra
– så flytter jeg «senga» kommandoen min lenger og lenger vekk fra senga, som til slutt ender opp med at hunden venter med å utføre atferden jeg ønsker til jeg ber om det.

4. Legge en plan på hvor mange repetisjoner hunden skal klare før jeg tar en lekepause eller går videre med treningen:
Jeg pleier å ha korte og effektive økter på 6-8 min, jeg setter på timer så jeg ikke glemmer tiden.
Jeg sikter mot å legge inn lekepauser etter 5-6 repetisjoner. Dette gjør jeg for å belønne hunden, gi den en kort pause og gi meg selv mulighet til å tenke på planen videre. Skal jeg øke eller senke kriteriene? Er det noe jeg må gjøre annerledes? – her er jeg godt forberedt til neste økt.

Jeg trener etter den såkalte 80% regelen = under innlæring ønsker jeg å legge opp treningen slik at minst 4 av 5 repetisjoner blir riktige før jeg går videre med treningen.

5. Det viktigste med shaping er å klikke presist når hunden utfører atferden korrekt, vi må passe på at vi ikke gjør belønningsplasseringen viktigere enn klikket.
I mange tilfeller kan du også effektivisere treningen ytterligere ved å servere godbiten på en spesiell måte etter klikket.

Når jeg trener på dette klikker jeg først for riktig atferd, og deretter bruker godbiten til å plassere hunden i riktig posisjon for neste repetisjon.
Men også «belønning i posisjon («room service»), siden jeg i tillegg har fokus på at hunden skal bli liggende.


Les mer om «belønning i posisjon («room service») her.


Kos dere med treningen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *