Barnevogn og hund – enkelt med gode vaner!

Barnevogn og hund – enkelt med gode vaner!

TFK – Joggster Twist
Bildet er hentet fra Babyshop.no

Når jeg skulle ha barnevogn var det viktig å ha en som fungerte like bra både på asfalt og i skogen, derfor ble det denne.
Store og solide hjul som svinger og som man kan låse på vinterføre.
Denne er godt brukt!

Vi har gått tur opptil flere timer hver dag, siden vi overtok den fra søskenbarnet mitt når jeg hadde permisjon.

Nå blir den bare brukt i helger siden datteren min går i barnehagen.


Ut på tur med mine bestevenner.


Syntes det alltid er stas å gå tur med barnevogn og hund, da er vi liksom hele gjengen ute.
Jeg får beveget meg, hundene stortrives og datteren min får frisk luft og sovner godt i vognen etter en liten stund.


Dette er en innebygget rutine for oss, når klokken begynner å nærme seg 11:30 og jeg sier at vi snart skal gå tur, sier datteren min: «gå tur med Ezy og Tiki».
Så etter lunsjen er inntatt, bleien er skiftet og vognen tas frem, går hun å henter selene til hundene for å gjøre de klar for tur også.
Tiki syntes dette er greit, så datteren min får legge selen rundt halsen hennes og jeg gjør resten.
Mens selen til Ezy gir hun til meg. Hun har erfart en del ganger at Ezy går unna når hun kommer med selen, så dette respekterer hun når jeg sier at det er best at mamma tar på selen.

Nå er jo disse turene så og si problemfrie, alt jeg hadde tenkt å lære hundene rundt dette med barnevogn på tur sitter godt og har blitt gode vaner for de.
De har fått beskjed om det samme mange ganger, fått belønning for det og det fører til at de tilslutt gjør det av seg selv.
Noe som er utrolig deilig.

Kan sammenlignes med at når jeg begynte å kjøre bil, måtte jeg lære meg å huske på å dra opp håndbrekket på bilen. Mens nå som jeg har gjort det så mange ganger, gjør jeg det automatisk. Det er akkurat det samme for hundene.
Det vi gjør mange ganger, blir vi gode på!


På siden av vogna – flinke hunder!

Men i starten var det jo selvfølgelig litt annerledes.
Jeg måtte lære de hvilken side de skulle gå på, siden de ikke hadde plass til å gå rett foran meg i selen, som de gjør når vi går tur uten barnevognen.
Dette medførte da noen krasjer, litt vanskelig å styre vognen mens hundene dro i en annen retning. Det var jo ikke med mening, men hundene lærer jo også av dette.
Så det og holde avstand til vognen for ikke å bli påkjørt, var på plass veldig fort.

Når jeg vil at hunden skal ha fremdrift (trekke frem i selen/kobbelet) = kaster godbit foran nesen til hunden.

Når jeg vil at hunden skal stoppe, ønsker ikke fremdrift = belønning inne hos meg, hunden må gå tilbake for å hente belønningen.

Når hunden stopper ønsker jeg å belønne i posisjonen for å forsterke det. Dette er for at hunden ikke skal bevege seg verken mot eller fra meg = belønning inne hos hunden, jeg går frem og gir dem godbit når de står rolig.

Når hundene går ved siden av meg = belønning inne hos hunden, i posisjonen jeg ønsker.
Jeg ønsker at hundene skal gå ved min side, derfor belønner jeg i posisjon selv om hunden er i bevegelse. Dette fører til at hunden holder posisjonen den får belønning i og trekker verken frem eller bakover.

«Gå her»


Jeg hadde kobbelet rundt livet, men såpass kort at de gikk ved siden av vogna = belønning inne hos hunden.
Når de stoppet å pendle, men gikk rett frem med trykk i selen og holdt venstre kant på vegen, belønnet jeg med at jeg kastet godbiter foran de på bakken.
Gå frem med trykk i selen, men ved siden av vognen og hold venstre kant = belønning som jeg kaster foran nesen til hunden.

Neste utfordring var passering av andre hunder.
Dette er hundene mine veldig gode på, siden de ikke har noen spesiell interesse for andre hunder og de ikke har fått hilse på andre hunder i bånd. Jobbet intensivt med dette frem til de var 2-3 , som nå er en god vane for begge.
Har alltid med godbiter på tur, tilfelle jeg trenger det i en spesiell situasjon eller bare for å holde det vedlike.

«Gå frem»


Bruker også kommandoene «gå her» – de kommer inn og går ved min venstre side = belønning inne hos hunden.
Og kommandoen «gå frem» – gå fremover med trykk i selen = belønning som jeg kaster foran nesen til hunden.
«Gå her» bruker jeg hvis jeg merker at den hunden vi møter reagerer veldig når mine hunder går langt foran, om vi møter en annen vanskelig forstyrrelse eller det er en trang vei.
«Gå frem» er hvis de trekker mot hunden/menneskene/hønene/en tom skinkepakke o.l vi møter, så trykker de frem i selen på min kommando og får en godbit som kommer dalene fra himmelen foran nesen dems 🙂

Siden dette var noe vi hadde trent masse på og som var blitt en god vane hos begge hundene, var ikke dette noe problem.
Jeg belønnet dem mye i starten siden barnevognen var en ny ting som nå var blitt et fast inventar på turen vår.

Ezy og Tiki.

Hundene mine går mye uten bånd på tur og de elsker det.
Kunne løpe fritt, undersøke som de vil, leke litt med pinner og bare være hund.


Før jeg kobler av båndet skal de sitte = belønning inne hos hunden, begge skal se på meg = belønning inne hos hunden som etterfølges av en «fri-kommando».
Men fortsatt huske på å se etter hvor jeg er/»sjekke inn», holde seg i nærheten og komme tilbake hvis de møter på noen lenger fremme.
Les mer om hvordan jeg har trent på det i dette innlegget.Den siste tingen som jeg fant ut var lurt å lære hundene når jeg flyttet kobbelet fra rundt livet, til å knyte det på håndtaket på barnevogna for litt ekstra drahjelp opp bakkene, var kommandoen «vent». ( jeg går ikke fra barnet med hundene bundet til vognen)
Når jeg stoppet vognen for å se på datteren min, justere ned ryggen på vogna eller skulle legge over teppet så stoppet ikke hundene sammen med meg.

«Vent»


Måten jeg lærte inn dette på var at jeg sakket tempoet litt, ventet på at de snudde seg for å se på meg = belønning inne hos meg.
Da må hunden gå tilbake for å hente belønning, noe som gjør at stoppen kommer mer naturlig siden de vil ha belønningen som er bak dem.
Etter hvert sakket jeg tempoet mer, de stoppet = belønning inne hos hunden.
Når de tydelig forsto at det var en stopp jeg var ute etter, satte jeg på kommandoen «vent».
Når jeg sa «vent», stoppet hundene = belønning inne hos hunden, så stoppet jeg vogna = belønning inne hos hunden , sjekker om datteren min har det bra = belønning inne hos hunden også gikk vi videre!


Har dere noen gode rutiner på tur med hund og barnevogn, del det gjerne i kommentarfeltet:)
Lykke til med treningen.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *