5 tips til hjemmeaktivisering for din hund!

5 tips til hjemmeaktivisering for din hund!

Godbitsøk i hagen og/eller på tur.

Godbitsøk blir vi aldri lei av å snakke om på denne bloggen, og det er fordi det er en så superfin aktivitet. Du kan lese om det både her og her, og jammen skal jeg ikke snakke litt mer om det i dette innlegget også!

Har du fôrkuler eller små godbiter i fleng? Da er du klar for et godbitsøk – uansett hvor du er. Er du på tur i skogen, på stranda, ved butikken eller hjemme i hagen passer dette. Det å variere underlaget hunden skal søke på er bare bra. Kast mange godbiter utover asfalten, da blir de mer synlige enn om de er i gresset, men det er likevel en stimulerende oppgave for hunden din å forsøke å få med seg alle!

Om du trener en hundesport, for eksempel agility, er det helt supert for hunden å kunne få et godbitsøk etter trening. Agility i seg selv er fullt av fart og spenning, og et søk på slutten er en god og konstruktiv måte for hunden å roe ned 🙂

Jeg gir i snitt ett av måltidene til min hund som søk i hagen. Varierer gjerne på om hunden sitter og ser på når jeg kaster eller legger ut, da får den samtidig trening på selvbeherskelse og det å vente på klarsignal. Noen ganger er hunden igjen inne mens jeg sprer maten ut i hagen, og hun får komme ut når det er klart. Med den siste måten så har ikke hunden forberedt seg så den vet hvor den skal starte, og må derfor koble på nesa godt for å finne maten.

Markeringstrening på en mynt eller andre ting.

Det å trene på markering er en del av søkstrening. Det kan brukes til mye forskjellig – neseprøve som er en øvelse i lydighet klasse 3, hundesportene smeller og nosework, sportrening, kantarellsøk eller om du rett og slett bare ønsker å aktivisere hunden din med en artig oppgave!

Markering på pinne, kan brukes til neseprøve i klasse 3 LP, ren aktivisering eller til spor.

Selv har jeg vært litt innom smeller, trener aktivt lydighet samt at jeg har et mål om å gå sporprøve en dag sammen med Kava. Derfor trener vi på det! I de tidene hvor det er liten tid til å gå ut og trene på dette finner vi måter å gjøre det på hjemme i stua.

For å lære inn dette har jeg brukt klikker, og først belønnet Kava for å vise interesse for gjenstanden, så videreutviklet dette til den atferden jeg ønsker at hun skal ha. Som dere ser i videoen ønsker jeg at hun skal låse nesen sin på stedet og bli stående der selv om jeg beveger meg rundt henne før hun får belønningen sin.

Her belønner jeg med ball, da jeg ønsker at hun skal ha stor motivasjon for å holde markeringen. I innlæringen har jeg brukt godbiter for å få ro og konsentrasjon i søket. Som dere ser på videoen søker hun ganske systematisk, og bruker litt tid uten å miste motivasjon, så vanskelighetsgraden med lekematta var perfekt for henne!

Her har jeg tatt i bruk lekematta til lillebror. Veldig kjekt med at man kan ta ut små deler av den og legge mynten nedi.

Stuetrening – ubegrensede muligheter

Jeg liker å si at man kan trene på alt man vil li stua. Jeg var gravid med bekkenløsning (au) når jeg fikk Kava, så det meste av treningen det første året ble nettopp på stuegulvet. Det morsomme er at vi har fått til en ganske pen fri ved fot, og masse god trening på momenter innenfor lydighet og Rallylydighet. Søk har vi også fått en del av.

Venstre: Bakpartskontroll på kasse, en viktig del for å få til en god fri ved fot. Høyre: Fokus i utgangsstilling. Jeg ønsker at hunden min skal holde posisjonen og fokusere opp på meg.

Ved å bruke et speil til å trene fokus i utgangsstilling opplever jeg at det er lettere å få hunden min til å se rett opp – uten å være avhengig av blikket mitt. I en konkurranse kan jeg ikke gå å se på henne, og da er det viktig at hun er vant til å få belønning for å ha fokus opp og kontakt med min kropp og ikke mine øyne.

Det jeg opplever er at vi har fått mye trening nært inntil hverandre, så øvelser med litt avstand, slik som fremadsending og BLI har vært øvelser vi har jobbet mye med. Fellesdekk er et eget kapittel, men det kommer det et innlegg om senere 🙂

Venstre: 4 ben i kasse (Eller kjele) Midten: Hold fast. Høyre: Håndtarget.

Jeg bruker mye klikker og shapingprinsipper i treningen min, og derfor har vi fått et godt repertoar av grunnferdigheter som Kava er god på; hun tror jo at hun har funnet dem på selv! Ved å bruke disse prinsippene i trening er det hunden som gjør det meste av jobben – vår jobb er å belønne på rett tidspunkt. Det er uante muligheter på stuegulvet – husk å ta det med ut og bruk tid på generalisering om det er oppgaver hunden din skal gjøre utenfor husets fire vegger!

Delta i oppgaver hjemme

Har du barn? Hva hvis du kunne lært hunden din å rydde opp lekene til barnet? Bære en pose ut i søpla – med følge selvsagt, å åpne søplekassene er nok i tøffeste laget for selv den smarteste hund. Bære posten inn fra postkassa? Lukke skuffer og dører om de er åpne? Hjelpe deg å ta av sokkene (obs – kan være litt vondt dersom hunden synes det er veldig artig).

Øver på å lukke skuff!

Plukke opp fjernkontrollen eller mobilen om du skulle miste det på gulvet. Tre seg selv inn i halsbånd/sele når du holder det frem? Komme når du finner frem båndet for luftetur?

Holde stekespaden for deg mens du finner noe i kjøleskapet? Ha sin egen oppgave når dere spiser, for eksempel det at dere setter dere ved middagsbordet utløser at hunden går og legger seg i senga si?

Det å øve på å være i ro er ofte en nedprioritert hjemmeoppgave.

Mulighetene er uendelige er mitt poeng. Det er bare fantasien som setter grenser. Igjen er shapingprinsippene å anbefale til innlæring av slike oppgaver, da det gjør det lystbetont og gøy for hunden å jobbe sammen med deg.

En kjapp bokanbefaling om du ønsker å starte med shapingprinsippene er »Klikkertrening for din hund», den kan kjøpes her.

Aktiviseringsleker ved foring eller bare som kos

Snusematte er et godt tips! Det samme er forskjellige ting og tang med hulrom hvor du kan gjemme mat og godbiter. Dette er oppgaver, i likhet med godbitsøket, som hunden din bruker tid og tankevirksomhet på.

Les mer om fôringssituasjonen her og snusematte her.

Snusematte og fryst mat. Gå inn på innleggene som er linket til for å lese mer om bruk av disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *