Hund i senga – yay or nay?

Hund i senga – yay or nay?

Kava 2 år, fornøyd sengesliter!

Det er et omstridt tema akkurat dette; skal hunden være i senga eller ikke? Vi ser det på forskjellige forum, på hundegrupper på Facebook, og ikke minst har jeg og mine instruktørkollegaer ved utallige anledninger fått spørsmål om dette på kurs. Mitt svar er alltid: Hva synes du selv er greit?

Og grunnen til det er rett og slett fordi at dette er opp til hver og en, ettersom hva man ønsker med hundeholdet sitt. Jeg ønsker en hund som tyr til meg for å få kos og trygghet, og som føler seg som en del av familien, og da er dette en av tingene jeg lar den få lov til. Den får også sove i sofaen og sitte på fanget hjemme hos oss.

Lykke – og den er nettopp det: en lykkelig liten tass. Jack russel terrier, på bildet 4 år.

Skal den bestemme det selv?

Personlig mener jeg at det er kjekt at hunden blir invitert opp, at den vet at det er greit. Derfor er noe av det viktigste dagligspråket jeg lærer min valp »Gå ned». Det er viktig for meg at den kan å gå ned fra både sofa og seng dersom det ikke passer for meg at den er der 🙂 Etterhvert som de blir eldre legger de seg kanskje til der selv, og da er det greit for meg at den ikke synes det er veldig overraskende om jeg ber den gå ned når jeg skal sette meg der.

Hundene forstår etter min erfaring veldig raskt når den er borte, om den får lov eller ikke, så lenge den er trent til å »gå ned» ved beskjed. Et ord for »nei», altså avbryte handling er også veldig smart, så slipper man diskusjoner ved at hunden må hoppe opp før den skjønner at det ikke er ok!

Valpetid

I valpetiden sover mine valper i bur, det høres kanskje litt rart ut siden de kan sove i senga når de blir større? Men det er fordi at vi reiser rundt på konkurranser og forskjellige aktiviteter hvor dette kanskje ikke er mulig, derfor er det veldig viktig for meg at de kan sove i bur når jeg har behov for det.

Det å sove i bur kan kalles grunntreningen jeg gjør i denne situasjonen – det er det jeg ønsker at hunden min skal lære først. Etter den har lært det så kan vi kose oss, og den kan få lov å sove sammen med oss om den ønsker det – eller i sengen sin på gulvet. Å trene på denne måten har gitt meg muligheten til å ha hunden sovende på stua, i bur, på seng på gulvet på soverommet, eller i senga med oss 🙂

Det er litt forskjell på hvordan de ligger i sengen også, som kan ha noe med om man ønsker dem der eller ei. Til venstre er Bailey – hun var god på å virkelig BREIE seg ut, ganske upraktisk for andre som ville sove der. Til høyre er Tinka – svært behagelig og ikke til å merke når hun lå i senga.

Dersom du lar hunden sove i sofaen, i senga og gjøre som den vil – kommer hunden til å ta over kontrollen i hjemmet. Du vil aldri få en hund som respekterer deg og hører på deg.

– Ofte hørt her og der

Jeg vil være så direkte å si at det tror jeg ikke noe på, og det sier jeg på bakgrunn av alt jeg har lært om hunder opp gjennom, samt personlig erfaring. Jeg tror ikke hunden er bygget på en sånn måte at den har mulighet til å klekke ut en mesterplan om å ta over familien – den er ikke helt Egon Olsen 😉 I så fall hadde det vært mye lettere å trene til konkurranser og andre ting med hundene våre.

I tillegg har jeg hatt forskjellige raser, og jeg har (ved rett oppdragelse selvsagt) ikke sett tendenser til noe planlegging om å erobre verden. Men jeg er enig – det kan se sånn ut dersom alt som skjer i hjemmet er på hundens premisser!

Det jeg allikevel ser, er at det kan oppleves som at hunden forsøker å ta kontroll dersom den ikke er vant til å samarbeide med oss mennesker. Har du sett en hund som hopper opp i sofaen, legger seg til og knurrer til alle som nærmer seg? Det har jeg, og det er ikke særlig pent! Ved å trene hunden til at det er vanlig å gå ned når du blir bedt om det, og at det også går an å slappe av på gulvet eller i kurven sin – kan du enkelt unngå dette. Variasjon og samarbeid tenker jeg er nøkkelen her!

Det er du som skal bo med hunden, og det viktigste er at den fungerer i den hverdagen du trives med.

Dette er ofte å foretrekke – derfor smart at man lærer hundene å slappe av på anvist plass, uansett hvor det er 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *