Effektiv aktivisering – Snusematte

Effektiv aktivisering – Snusematte

Denne snusematten var for meg en super investering. Den er fin å ta frem på dager som man ikke har så god tid, om man er syk, har en hund som sluker maten sin og ikke minst bruker jeg den for å øke søkelysten til hunden.

Her har jeg funnet frem halve måltidet til hundene, som jeg skal legge i snusematta.

Den har mange fleece-frynser med varierende lengde, som gjør det enkelt å gjemme godsakene inni som hunden må snuse seg frem til å finne.

Passer like godt til valper som til voksne.
Valpen skal fôres opptil 4 ganger om dagen, med forbehold om visse individuelle variasjoner og rasevariasjoner frem til valpen er 3 måneder. Med mine valper brukte jeg nesten alle måltidene til å trene med eller ha godbitsøk i hagen.
Min neste valp skal introduseres for snusematte tidlig. For å måtte søke etter maten sin som en morsom og enkel aktiviseringsøkt, og i tillegg ha enda en måte å øke søkelysten til valpen er jo helt perfekt!

Fra valpen er 3-6 måneder, kan man trappe ned til 3 måltider om dagen. Og frem til den er ett år bør den fôres 2. Mange hunder fôres to ganger om dagen resten av livet, mens noen hunder trenger bare ett samlet måltid for å være fornøyd. Dette er som nevnt over individuelt fra hund til hund og rase.
Min erfaring med dette er at mine hunder er ikke noe spesielt sultne på dagen. De trenger å være i aktivitet før de viser noe tegn på at de vil ha mat og for meg er det helt greit, det er viktig å tilpasse seg hundene sine også.
Bortsett når de har løpetid, da ser det ut som at de aldri har fått mat. Så da bruker jeg ofte slow-feeders (som Stine har skrevet om i innlegget her) og snusematten som gjør at måltidet tar lenger tid.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Når man introduserer snusematten for valpen/hunden er det viktig å fylle den godt med mat/godbiter, både godt nede i snusematta og litt på overflaten. Dette gjør at hunden får masse belønning nede på matta og det skaper en forventning hos hunden. Snusematte = Noe godt å spise.
Etter hvert legger man i mindre fôrknupper/godbiter og gjemmer de bedre, da må hunden naturlig søke mer i snusematten for å finne godbitene.
Mine hunder blir så glade og forventningsfulle når jeg tar frem snusematten, de liker den veldig godt og vet at i den finner de mye snadder 🙂

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Man får kjøpt snusematte i dyrebutikk, men man kan også enkelt lage de selv.

På jula får man kjøpt en gummimatte med hull til en billig penge, som kan brukes til å lage egen snusematte. Målene er 60×40, men om man ønsker mindre er det bare å dele gummimatten i to.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 375054.jpg
Bildet er hentet fra jula.no

Om du har noen slitte fleecepledd hjemme som ikke brukes, eller ønsker å kjøpe nye med fresh farge så holder det med 3-4 pledd. (fargen har ikke så mye å si for hunden siden de har svært dårlig fargesyn, men er gøy for oss som lager de)

Se kildebildet
Bildet er hentet fra nille.no

Sånn gjør man:
– Legg gummimatta med bunnen opp
– Klipp opp fleecepleddene i strimler ca. 4×30 cm
– Knyt strimlene med dobbeltknute i hullene, så det dekker hele matten godt
– Gå over matten å se om du har fått dekket alle hull, så det er tett med strimler over hele
– Om man ønsker å klippe til strimlene etter matten er ferdig, så gjør man det etter ønske
– så er det bare å ta den i bruk
– Kan også vaskes på 30 grader

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Observer hunden når snusematten er i bruk og ta den vekk når hunden er ferdig eller den ikke skal brukes.
Om dere ønsker bilder/video av hvordan vi lager denne, gi oss beskjed 🙂
Ha en fin dag hundevenner 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *