Hvordan trene seg opp til konkurranse?

Hvordan trene seg opp til konkurranse?

  • Om nerver, det lille, usynlige monsteret som melder seg.

Du har kanskje opplevd det før? Du melder på konkurransen, og synes det er ganske ok der og da. Datoen nærmer seg. Informasjon om konkurransen kommer, du ser hvor mange som er påmeldt, når det starter, og du kjenner det knyter seg i halsen.

Eller kanskje er det første gangen du melder på i disse dager. Du har bestemt deg for å ta steget og melde på en prøve! Hurra! Jammen er du tøff som tar det steget! Du får positive tilbakemeldinger fra treningskamerater, og er egentlig ganske høy på deg selv i påmeldingstidspunktet. Så kommer det snikende, som det gjør hos alle som kjenner på konkurransenerver;

Har jeg trent nok? Kommer hunden min til å løpe ut i ruta? Finner den alle pinnene? Tar han slalåmen i dag? Kommer det mange for å se? Kommer jeg til å drite meg ut?

Vi har vel alle vært der. Vi trener og trener mot målet, og når vi står der er det som vi står til eksamen helt naken med livestreaming ut til alle verdenshjørner… Og så befinner vi oss egentlig bare på et lite stevne, på en bortgjemt plass i indre Østfold, forholdsvis okei påkledd til og med.

Så hva er egentlig grunnen til at vi kjenner på disse nervene? Det er jo særdeles upraktisk å forvandles til en skjelvende tallerken med gelè når man står til start. Vi ser ned på hunden, stakkars, som ikke skjønner noen ting av hva som skjer. For vi har jo vært gode til å trene hunden – hunden er steinklar!

Forskning og all fornuft sier at det er lurt å komme opp i et visst stressnivå for å prestere. Dette gjelder utøvere av all form for konkurransebasert aktivitet, stress gjør oss skjerpet. Men som hos hundene våre trenger vi å komme opp i det stresset vi kan bruke til noe, ikke det stresset som gjør at vi går i overslag og snurrer rundt oss selv samtidig som vi kjenner på en helt usannsynlig heftig tissetrang midt i fellesdekken.

Tenk positivt!

I en studie fra Harvard business school har de sett på hvordan et utvalg mennesker ser på nettopp dette å være nervøs. Det viste seg, ikke overraskende, at et stort flertall har negative assosiasjoner med nerver. Det viser seg derimot at de som klarer å assosiere nerver med noe positivt, som spenning eller at man gleder seg, har større sjanse for å lykkes. Det er jo logisk, sier du? Selvsagt er det logisk, men har du egentlig tenkt ordentlig på det? Eller tenker du som følger; Det er fint for dem som klarer det, for det gjør ikke jeg! Enden på visa er at tankesettet ditt er like negativt som det var fra før, fordi det feies bort. Hvorfor feies det bort? Fordi det er vanskelig og mye jobb. Joda, det er litt derfor!

Jeg er spent, slik her føles det når jeg gleder meg!

Power pose!

Virkelig et tips som ikke kan sies for ofte. Det føles helt fullstendig idiotisk å stå som superwoman i 2 minutter når du egentlig skulle ha gått på do, hentet startnummer, gjort deg klar for briefing, luftet hund eller noe annet smart. Det viser seg at det likevel kan være smart å innlemme dette i tidsskjemaet ditt. Det sies at det skal øke testosteronnivå, skjerpe sansene, øke smerteterskelen og gjøre deg tøffere i den kommende situasjonen. Test det ut. PS: Det funker garantert ikke dersom du står som superwoman og tenker dette funker ikke inni deg. Prøv det på ordentlig! Armene opp, haka opp!

Startrutiner!

Hvor mange ganger har du ikke hørt det, du som har vært på flere kurs for gode instruktører og du som har konkurrert en stund. Det er noe i det. Det snakkes ofte om som en hjelp for hunden; for å få hunden i rett ‘’modus’’. Mon tro om det ikke har noe å si for oss førere også? Det er nok ikke umulig.

Bli kommandert/ta tiden/utfordre deg selv!

Å trene vanskelig, kanskje utenfor komfortsonen kan være utfordrende for mange. For det er viktigst at hunden kan akkurat det den skal gjøre. Dette er noe som også ikke kan sies for ofte; Dersom du trener vanskeligere på trening blir det lett for hunden når dere kommer på konkurranse. YES. I tillegg så er sannsynligheten veldig stor for at du opplever at du blir sikrere på at hunden din kommer til å gjøre rett, for den klarer jo det som er mye vanskeligere. Det kommer selvsagt an på hvilken sport du konkurrerer i, men det vil nesten alltid være mulig å legge på flere utfordringer. Husk å være rettferdig mot hunden, sikre at den kan utgangspunktet godt.

Hvor ligger fokuset?

Legger vi ned så mye jobb i å trene opp hunden at vi glemmer å trene opp oss selv? Hva gjør vi for å trene opp oss selv til konkurranse? Gleder vi oss til konkurranse? Eller bruker vi hele måneden med ventetid på å snakke oss selv ned under bakken?

Nerver i seg selv er vi trent opp til at i utgangspunktet er en negativ ting, men er det egentlig det? Det hadde kanskje vært verre om vi hadde vært helt nøytrale til konkurransesettingen. Er vi helt nøytrale blir det jo ikke noe gøy. Konkurranse gir alltid en vinner, og helt seriøst, det hadde jo vært knalltøft å stå på den seierspallen. Det hadde ikke vært like gøy dersom det ikke ble talt poeng.

Realismen bør likevel få leve. Veldig mange konkurrerer mest med seg selv, å gjøre det bedre enn sist, at det man har trent på sitter. Å kunne gå ut av konkurransen med hevet hode og klappe hunden og si; Vi gjorde fader hakke meg en god jobb! Det er igrunn det som er viktig, hunden er den samme, og grunnen til at det gikk som det gikk var at vi (hunden og jeg) hadde trent som vi hadde gjort. Det svir når man taper, og det er skikkelig digg når man vinner! Det er det spenningen som gjør, og hvis man har kontroll på den blir det jo enda morsommere.

Plutselig er du der at du kan sette litt krav til dere som ekvipasje, nettopp fordi du har kontroll på spenningen! Lykke til!

Bildet er tatt av Herdag Hansen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *