Fôringstid – en perfekt anledning for gode vaner!

Fôringstid – en perfekt anledning for gode vaner!

For mange av oss er det slik at vi enkelte dager blir innhentet av hverdagen, populært kalt tidsklemma. Kanskje spesielt nå som hverdagen er på tur til å starte opp for fullt igjen. Det kan være om det var en barnebursdag rett etter jobb, en utflukt som familien skal uten hunden eller så enkelt som at man er syk eller av andre grunner ikke har overskudd til å trene eller gå en lang tur med hunden akkurat den dagen. Dette kan skje, og er ikke hverken uvanlig eller et stort nederlag.

Hunden har allikevel sine behov, som vi er ansvarlige for å møte.

Hunder sover mange timer om dagen, og forskning viser at det er svært heldig for hunder å få tid til å slappe av. Dersom vi ser på forskning som omhandler stress, ser vi at det tar opp til 72 timer for hunden å komme ned igjen fra en veldig stressende opplevelse. Dette tilsier at det kan være sunt for hundene våre å ta det med ro innimellom, litt sånn som vi gjør når vi setter oss i sofaen med potetgull og Netflix.

Hunden er i tillegg et svært sosialt dyr, som har et stort behov for tilhørighet og sosial kontakt, akkurat som oss. Får den ikke det kan vi fort se symptomer som stress, uro og at hunden rett og slett blir litt «masete». Den populære ‘’av-knappen’’ må rett og slett trenes på og gjøres til en god vane, for både hundene og for oss.

Nettopp på grunn av ovennevnte kan det være smart å ha gode strategier for å fremme denne rolige atferden vi ønsker hos hundene våre. Noen hunder synes det er vanskelig å slappe ordentlig av, mens andre hunder er naturtalenter. Uavhengig om du har et naturtalent eller ei, er det positivt for hunden vår om vi legger opp til at den kan bruke hjernen sin på oppgaver som foregår rolig. Foringssituasjonen er en perfekt anledning for dette, da det er noe vi gjør hver dag! Det gjør igjen at det er en super mulighet for å etablere gode vaner.

Det å spise fra en skål som blir satt frem kan vi alle enes om at kanskje ikke er en spesielt stimulerende oppgave – hva om vi kan gi maten på andre måter?

Oppgaver som er supert for variasjon er godbitsøk med tørrfor i hagen, søke etter godbiter i stua, ta med maten på tur og kaste ut en neve med fôrkuler i lyngen i skogen eller lage en søksløype med for eksempel pappesker, flasker, papir/plast og andre ting som lager lyd hvor hunden kan finne maten sin. Kun fantasien som setter grenser!

Leker, bein, slow-feeders, isbitformer, flasker, silikonmatter og andre ting som har hulrom i seg er perfekte for å få hunden til å bruke god tid på måltidet sitt.

Er du ute etter slike type leker? Sjekk utvalget på CATCH hundeutstyr!

Inni slike gjenstander kan du gjemme tørrfor, eller du kan tilsette evt tilleggsfor eller den maten du bruker om du forer med vått. Det finnes mange forskjellige muligheter; Vom&hundemat, Polar og Smaak (Musti) er bare noen av alternativene. Dersom du ønsker å bruke det som en godbit kan leverpostei eller tubeost være fint å bruke. Det viktigste er at det er klissete så du kan smøre det inni gjenstanden.

En mulighet er å blande våtfor med litt tørrfor, grønnsaker, godbiter og annet for å få effekten du ønsker. Har du en hund som er vant til å fores på vom og hundemat kan du kanskje røre inn litt leverpostei eller noen tørre godbiter hunden liker så det blir ekstra spennende? Har hunden din et margbein som den har fått ut all margen av er dette perfekt for å gjenbruke disse – da blir det i tillegg til hjernetrim veldig positivt for tennene til hunden din!

Bland det du ønsker, og putt det i fryseren så det får stivne godt. Minimum 1,5 time, gjerne lenger så du er sikker på at alt er godt fryst. Dette gjør nemlig at hunden må jobbe litt ekstra for å få tak i det.

Driver du med tilvenning av bur eller hjemme alene-trening kan det være en god ide å gi hunden en slik oppgave, slik at den mer eller mindre kun er opptatt av denne. Det å jobbe med slike oppgaver er for de fleste hunder beroligende, de bruker lang tid og må i prosessen jobbe godt med å tenke ut hvordan de kan få ut hver eneste smule av maten som er gjemt. I enkelte av gjenstandene er det vanskeligere enn andre, og det er bare bra å variere vanskelighetsgraden.

Når er det best for din hund å øve på disse vanene, er det på kvelden før det skal være rolig for natta? For en valp kan det kanskje være svært hjelpsomt med slike oppgaver på kvelden, da valper gjerne er kjent for å lage litt liv og røre i familien på kveldstid.  For en hund som sliter med å være hjemme alene kan det være en ide å gi den disse oppgavene det dere er i ferd med å kle på dere for å reise ut. For en hund som er veldig ivrig på morgenen, og om du som eier for eksempel har hjemmekontor, er det en god mulighet til å holde hunden opptatt en stund.

Dersom du har en hund som liker å ødelegge leker, bør du følge med når den spiser på slike leker. På den måten unngår du at det oppstår farlige situasjoner som at hunden setter deler av leken i halsen etter å ha demontert den. For å opprette gode vaner med en slik hund, kan det hjelpe at den blir vant til at du fjerner tingen med en gang den er tom, kanskje dere øver på at hunden skal levere den når det er tomt? Dette kan bidra til at hunden forstår at det ikke er meningen den skal fortsette å bite på leken når det er tomt.

Det er heller absolutt ingen ting i veien for, for øvrig kjempesmart, å slutte med skålforing og kun gå over til oppgaver under foring. Men dette er også for mange noe som har med tidsklemma å gjøre – det er rett og slett ikke nok timer i døgnet til å få det gjort. Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig eller tidkrevende som det høres ut som 😊 Gode vaner gjelder oss eiere også, kan det bli det en rutine kan det plutselig oppleves som både raskt og enkelt.

Lykke til med å skape gode og behagelige vaner sammen med hunden din!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *